Bovenste foto: De bloemenpresentatie van Lana Bates met Porta Nova-rozen en andere toprozen

Van 22 tot 25 januari van dit jaar is de sierteeltwereld op de Messe Essen samengekomen voor één van de grootste beurzen in de tuinbouw, IPM Essen. De FDF World op de IPM was een opmerkelijk aantrekkingspunt waar bloemisten schitterende presentaties gaven en mensen uitnodigden om kennis op te doen over hedendaags bloemdesign en meer te weten te komen over de nieuwe trends voor dit jaar.

Op de FDF World maakte de bekende bloemsierkunstenaar Lana Bates een op Valentijnsdag geïnspireerd stuk met Porta Nova Red Naomi-rozen en andere bloemen van hoge kwaliteit. We spraken kort met Lana over haar ervaring op de IPM Essen en haar verbazingwekkende bloemenpresentatie.

Wat betekent het voor jou als bloemist om op het IPM Essen evenement te zijn en samen te werken met collega’s uit de branche? 
IPM Essen is onmiskenbaar een van de belangrijkste wereldwijde evenementen voor de tuinbouwindustrie en wordt ook beschouwd als een trendsettend evenement voor bloemisten over de hele wereld. Persoonlijk kom ik al jarenlang op de IPM en gedurende deze tijd heb ik verschillende presentaties op het podium gemaakt. Bij andere gelegenheden heb ik mijn collega’s geholpen met hun projecten. Wat mij het meest bezighoudt is het netwerken en het voortdurend zoeken naar de beste producten en inspiratie. Het is dus niet meer dan logisch dat het een groot succes is in de carrière van elke ontwerper om deel uit te maken van de IPM Essen.

Kun je een overzicht geven van je bloemenpresentatie op de IPM Essen 2019?
De uitnodiging van Porta Nova om de stand te maken en een van de beste rozen ter wereld te presenteren was voor mij een grote eer. Ik heb een speciaal persoonlijk gevoel voor „Red Naomi“ omdat ik altijd alleen deze rozen in mijn winkel heb gebruikt tijdens Valentijnsdag. Deze speciale dag vereist een speciaal product en „Porta Nova Red Naomi“ staat altijd garant voor een groot succes met zijn unieke uiterlijk en lange levensduur.

Wat was de boodschap achter het ontwerp?
Bij de ontwikkeling van het ontwerp voor de tentoonstelling wilde ik me concentreren op de gedurfde visuele vorm van een cirkel met een hartvormige opening. Als vertegenwoordiging van een tijdloze levenscyclus met het hart als symbool van liefde. De hartopening als raamkozijn nodigt uit tot interactie met het ontwerp, tot poseren voor foto’s en het geeft een duidelijke boodschap af dat liefde en Red Naomi twee tijdloze componenten in harmonie zijn.

Neem ons mee langs de hoogte- en dieptepunten bij het tot leven brengen van de creatie
Er waren twee uitdagingen voor het ontwerp. De eerste was het bieden van stabiliteit voor de hoge, 2,3m diameter structuur. Dit werd opgelost met behulp van een goed uitgebalanceerde metalen basis. En de tweede uitdaging was het leveren van de waterbron voor het bloemmateriaal voor de duur van het evenement. We hebben steekschuim van Oasis Deco gebruikt en dit is iets wat voor de toekomst verbeterd moet worden om de rozen een lange levensduur te geven. We gebruikten in totaal bijna 1000 Porta Nova Red Naomi-rozen en 1500 extra bloemen, verschillende soorten Dianthus voor de achtergrond en prachtige Vandas van Anco, orchideeën voor het contrast in vorm en kleur, sommige Gloriosa Rothschildiana, Hydrangea, Clematis, Santini en Red Edge Cordyline. Het idee was om de roos „Red Naomi“ in combinatie met de verschillende kleuren en materialen als leidraad en inspiratiebron te gebruiken.

Bekijk hieronder meer momenten tijdens en na het maken van het ontwerp van Lana Bates voor Valentijnsdag