Porta Nova is de grootste rozenkwekerij van Red Naomi rozen ter wereld en wij streven ernaar om absolute topkwaliteit te leveren. Wij kweken zo’n 30 miljoen Red Naomi rozen, waarmee we grof geschat jaarlijks zo’n 10 miljoen mensen verblijden. In de zomer is het in Nederland veel dagen te warm om perfecte kwaliteit rozen met grote knoppen te kunnen kweken. Hier nemen we als Porta Nova geen genoegen mee.

Als enige rozen teler in Nederland hebben we in 2008 geïnvesteerd in een hypermodern en ingenieus koel/verwarmingssysteem; “De Climator”. Hiermee wordt de kas zomers gekoeld en ‘s winters verwarmd waarmee we de top kwaliteit van de rozen iedere dag van het jaar te kunnen garanderen! En dit alles niet door energie vretende airco’s maar met een zeer milieuvriendelijk systeem.

The Climator, one of Porta Nova secrets for top-quality
Scheme explaining how the Climator System works

“The Climator” hoe het werkt:

De kas wordt in de zomer gekoeld met koud water dat van 100 meter diepte achter het bedrijf wordt opgepompt naar de dagvoorraad van 6000 m3. Via de dagvoorraad en tezamen met koude water uit de warmtepomp zijn we in staat onder alle buitenomstandigheden de kas te koelen naar de ideale temperatuur.

De “Climator” speelt een belangrijke rol in dit proces. Deze warmtewisselaar draagt de koude zeer efficiënt over op de kaslucht en warmt het koelwater op. Het opgewarmde water dat terug komt uit de kas wordt aan de voorzijde van het bedrijf teruggepompt in de bodem op de dezelfde diepte. Het water wordt dus niet verbruikt maar gebruikt als energiedrager.

The Climator, one of Porta Nova secrets for top-quality
The Climator, one of Porta Nova secrets for top-quality 4

In de winter wordt de kas verwarmt met het warme water dat in de zomer in de bodem is opgeslagen. Dit wordt opgepompt naar de warmtepomp die de temperatuur van het water omhoog brengt naar 35°C waarmee de kas verwarmt wordt. Aan de andere zijde van de warmtepomp ontstaat water van 5°C dat in de bodem wordt opgeslagen voor het volgende koelseizoen. Op deze manier wordt alle overtollige zonnewarmte van de zomer gebruikt om in de winter de kas te verwarmen. Er is dan geen verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas meer nodig om de kas te verwarmen. Er is zelfs een enorm overschot aan warmte dat gebruikt zou kunnen worden om tot 3000 woningen mee te verwarmen. Onderstaande tekening laat de energie stromen zien.

De toekomst:
De resultaten van het telen met de “Climator” zijn ons en onze klanten zo goed bevallen dat we met trots kunnen mededelen dat wij opnieuw in de toekomst geinvesteerd hebben. Per oktober 2013 is ook onze tweede locatie uitgerust met het unieke “Climator” systeem. Daarbij is ook het lichtniveau opgetrokken naar het hoogste niveau. Hierdoor is de kwaliteit van de rozen in deze kas gelijk getrokken aan de nieuwste locatie. U kunt nu van al onze rozen het gehele jaar grote knoppen, dikke stelen en een lang vaasleven verwachten!