Bij Porta Nova heeft kwaliteit topprioriteit. We streven ernaar om de beste rozen ter wereld te kweken met een minimale impact op het milieu. Centraal in deze aanpak staan teelt zonder gas, het exclusieve gebruik van groene stroom en de bereiding van de voeding voor onze rozen met regenwater. Alles in dienst van ons doel: de laagste ecologische voetafdruk per roos.

Lees hier alles over onze footprint

Regenwater

Het regenwater dat op de kas valt wordt in een waterbassin verzameld. De planten wordt met water vanuit deze voorraad voorzien. Eveneens wordt het water wat “te veel” aan de planten wordt gegeven opgevangen, dit water wordt gezuiverd en aangevuld met de benodigde voeding.  Zodoende zijn we altijd verzekert van voldoende voedingswater.

Regenwater dat op de kas en het aangrenzende logistieke bedrijverterrein valt, wordt verzameld en opgeslagen in waterbassins onder de grond. Het water wordt gezuiverd foor onze ‘binnenduin’, een indrukwekkende zandfilter van 12 meter breed.

Nadat de planten zijn gevoed, wordt al het overtollige water verzameld, gezuiverd en vermengd met de noodzakelijke voeding voor hergebruik. Op deze manier zijn we er zeker van dat we altijd voldoende water hebben.

Bodem

Porta Nova kweekt de rozen niet in aarde, maar in steenwol, waardoor we de exact benodigde hoeveelheid kunstmest kunnen toevoegen, zonder afval of verspilling. Zo belasten we ook de bodem niet.

Groen energie

Porta Nova is sinds de oprichting in 2002 voortdurend op zoek naar de meest milieuvriendelijke oplossingen voor de energie die nodig is voor het teeltproces. We zijn op weg naar volledig gasloze teelt en gebruiken alleen groene stroom. Dit wordt mogelijk gemaakt door onze eigen speciale elektriciteitskabel.

Onze nieuwste kwekerij is de volgende grote stap die we hebben genomen op weg naar energieneutrale en gasloze teelt. Tijdens de zomer wordt warmte aan de kas onttrokken en in de grond opgeslagen. Deze warmte wordt in de winter weer gebruikt om de kas te verwarmen. We kunnen dit doen dankzij de hulp van ons ingenieuze systeem “Climators”. Hierdoor kunnen we aanzienlijke hoeveelheden energie besparen. Door in het zomerseizoen warmte aan de kas te onttrekken, wordt de temperatuur in de kas lager, zodat we ook tijdens de zomer rozen van topkwaliteit kunnen leveren. We kunnen dan ook vol vertrouwen verklaren dat de kwaliteit van Porta Nova rozen het hele jaar consistent is.

Natuurlijke bescherming

In onze kwekerijen vecht een leger van onze kleinste medewerkers tegen ziekten en plagen. Als bijvoorbeeld de trips zijn akelige kop laat zien, gaan we de strijd aan met Amblyseius Cucumeris. Deze mijt is maar één millimeter groot, maar buitengewoon effectief.  Elke week maakt een team van specialisten een analyse van de hele kas, waarbij wordt beoordeeld of er extra natuurlijke vijanden tegen plagen moeten worden ingezet. Zo kunnen we de noodzakelijke pesticiden tot een absoluut minimum beperken.

Lucht

CO2 is in de meeste industrieën een bijproduct, een afvalproduct dat milieuproblemen en klimaatverandering veroorzaakt. Maar in onze kwekerijen is het een essentieel element om rozen van goede kwaliteit te telen. Porta Nova gebruikt daarom CO2 van de eigen energievoorzieningen en van een energiecentrale in Rotterdam. Zo helpen we CO2 te reduceren.