“De beste rode rozen ter wereld te kweken met minimale impact op het milieu.”

Porta Nova Red Naomi rozen hebben een perfect rode kleur met een gladde, fluwelen tint. Ze is de enige rode roos met een uitzonderlijk grote bloem en een subtiele geur, zo mooi dat het je zintuigen zal verwennen.

Ze heeft alles: lange stelen, uitstekende transporteerbaarheid, superieur vaasleven.

Red Naomi rozen van Porta Nova zijn de ultieme rode rozen om iemand te verrassen, laten smelten of bedanken!

Bij Porta Nova geloven wij dat vele kleine veranderingen kunnen leiden tot grote resultaten. Door voortdurende verbetering zijn we in staat geweest om ’s werelds mooiste Red Naomi rozen te kweken.

Bij Porta Nova streven we ernaar om de beste rode rozen ter wereld te kweken met minimale impact op het milieu.

Om een goede toekomst voor ons bedrijf en onze kinderen te waarborgen, weten we dat we ook een gezonde aarde nodig hebben. Daarom richten we ons, naast het verbeteren van de kwaliteit van onze rozen, op duurzame teelt. Het gaat niet alleen om de bloemen; het gaat ook om zorg dragen voor de planeet.

In de afgelopen 8 jaar hebben we meer dan 38 miljoen euro geïnvesteerd in verschillende technieken voor duurzame teelt. Ons doel is om Red Naomi rozen te kweken met de laagste CO2-voetafdruk in de branche.

Centraal in onze aanpak staat de mogelijkheid om zonder gas te telen en in plaats daarvan groene energie te gebruiken! En sinds november 2023 kunnen we dat zelfs 100% doen.

Hoe hebben we dat bereikt:

The Climator

We zijn begonnen met de installatie van ons ‘Climator’-systeem, waarmee we warmte uit de zomer kunnen opvangen en opslaan als warm water 100 meter onder de grond. In de winter gebruiken we dit hete water opnieuw om onze kas op een uiterst efficiënte en duurzame manier te verwarmen.

Green energy

Vijf jaar geleden investeerden we 5 miljoen euro in een privé-stroomlijn van 6 km die ons verbindt met het dichtstbijzijnde elektriciteitsstation. Hierdoor kunnen we elektriciteit kopen in plaats van gas te gebruiken voor verwarming en verlichting. Het voordeel is dat we dagelijks kunnen kiezen tussen gas en elektriciteit. Bovendien hebben we de mogelijkheid om te kiezen voor 100% groene (wind)energie.

LED lighting @ Porta Nova

LED Lighting

“Onze volgende belangrijke stap betrof de overgang naar LED-verlichting voor optimale lichtniveaus en verhoogde energiebesparing. We zijn in 2022 begonnen met het installeren van LED’s en hebben de volledige overgang in 2023 voltooid. Met de gespecialiseerde ‘LED Light’ en de aanvullende warmte van de Climators besparen we nu 40% op zowel verlichtingskosten als energieverbruik.

Porta Nova kan rozen kweken met de laagste CO2-voetafdruk in de branche!

Met de installaties van de “Climators”, privé-stroomlijn en LED-verlichting hebben we nu de mogelijkheid om perfecte rozen te kweken zonder (fossiel) gas te gebruiken en kunnen we zelfs kiezen voor 100% windenergie als onze bron.

“Bent u en uw klanten klaar voor de ‘groene’ Red Naomi rozen van Porta Nova?”

De extra kosten per steel voor 100% windenergie zijn slechts EUR 0,02 bij de huidige energieprijzen. Voor deze minimale uitgave ontvangt u de allerbeste kwaliteit Red Naomi rozen met de laagste milieubelasting in vergelijking met rozen die wereldwijd worden geteeld en verkocht op de Europese markt.

Wanneer je zoals wij meer dan 70 miljoen rozen kweekt, wordt zelfs 0,02 per steel een aanzienlijk bedrag. Het verschil zal betaald moeten worden om bestaansrecht te behouden..

Wij hebben de noodzakelijke investeringen gedaan. De vraag is niet langer hoe duurzaam wij kunnen groeien, maar bent u bereid te betalen voor het kleine prijsverschil voor een betere wereld?


Het meten van de voetafdruk en het maken van eerlijke vergelijkingen en keuzes.

“Dus, welke rozen moet u kopen? Het beoordelen van de voetafdruk van rozen is een ingewikkelde kwestie, aangezien er veel manieren zijn om ernaar te kijken. Wat is het beste?”

Is het beter om bij ons te kopen, gekweekt in Nederland, dicht bij de eindmarkt maar vanuit een kas die verwarming en verlichting nodig heeft? Of is het duurzamer om te kopen uit Afrika of Ecuador, waar de zon gratis is, maar het betekent dat rozen met een vliegtuig moeten worden vervoerd of dat u oude rozen ontvangt die een maand per boot onderweg zijn? Verschillende invalshoeken, verschillende keuzes.

Flori-PEFCR

Tot voor kort wist niemand hoe de juiste berekening en vergelijking moest worden gemaakt. Daarom is het geweldig dat de Europese Unie op 14 february 2024 de Flori-PEFCR heeft ondertekend.

In de afgelopen jaren is de Flori-PEFCR ontwikkeld, die een nieuwe standaard stelt voor het berekenen van de milieubelasting van een snijbloem of potplant. De definitieve versie is nu goedgekeurd Europese Commissie.
(learn more).

“PEFCR” staat voor Product Environmental Footprint Category Rules. Een set richtlijnen voor het uitvoeren van levenscyclusanalyses (LCA) van producten.

HortiFootprint calculator

Niet bereid om te wachten, zijn we in 2023 begonnen met onze berekeningen met behulp van de eerste versie van de “HortiFootprint calculator.” Ontwikkeld door MPS en LetsGrow.com, meet deze innovatieve software de koolstofvoetafdruk van de tuinbouwproductie en helpt telers bij het maken van meer duurzame keuzes. Belangrijk is dat het gebaseerd is op de Flori-PEFCR.

Flori Footprint Tool

Hiernaast hebben we begin 2024 de Flori Footprint Tool van Greenhouse Sustainability in gebruik genomen. Met deze tool genereren wij nog meer inzicht in onze milieu-impact door naar 16 impact-categorieën te kijken, zoals water, landgebruik en toxiciteit.

Met de versies van de tools die tot nu toe beschikbaar is, heeft Porta Nova zijn berekeningen gemaakt. We hebben onze voetafdrukontwikkeling vergeleken van 2017 tot 2022. En het directe resultaat van onze investeringen, zoals LED-verlichting, heeft onze voetafdruk met 40% verlaagd. Met de keuze voor het kopen van windenergie in plaats van grijze energie kunnen we onze voetafdruk met +/- 90% verder verminderen.

Het wachten is nu tot beiden tools ook door Europa zijn geauditeerd en goedgekeurd zodat wij ook onze gegevens en berekeningen kunnen maken en harde cijfers kunnen laten zien aan de buitenwereld.

Toekomstige verbeteringen en volledige levenscyclusanalyse

Vooruitkijkend is het fantastisch om de laagste CO2-voetafdruk te hebben, maar er is meer te overwegen dan alleen CO2. Veranderingen op Europees niveau gaan langzaam en de wereld wacht niet. Daarom duiken we dit jaar in een levenscyclusanalyse (LCA) over 16 categorieën. We zijn ervan overtuigd dat we het op veel gebieden goed zullen doen, gezien onze lopende inspanningen.

Bijvoorbeeld, we gebruiken geen grondwater; in plaats daarvan verzamelen we regenwater van onze daken en die van onze buren, waardoor we een lokale “spa” creëren met onze indoor duin om als basis te dienen voor het voeden van onze planten. Onze bemestingssystemen zijn gesloten, met 100% hergebruik van overtollig water – er wordt niets gemorst in onze kas.

Bovendien streven we naar 100% biologische plaagbestrijding, waarbij we natuurlijke vijanden gebruiken om insecten te bestrijden. We hebben zelfs een zonneschijn (UVC) kanon dat de kas patrouilleert om andere plagen aan te pakken.

In het vertrouwen dat een volledige levenscyclusanalyse gebieden voor verdere verbetering zal onthullen, zijn we toegewijd om ervoor te zorgen dat we ’s werelds beste rode rozen blijven kweken met minimale impact op het milieu.

Lees alles over de technieken die we gebruiken:

Ontdek de duurzame energiebron van Porta Nova

Toegegeven, als je de Greenroom binnenkomt, lijkt de natuur ver weg. Het eerste dat opvalt is een ingewikkeld stelsel van buizen, dat eerder doet denken aan techniek en innovatie dan aan een duurzame energiebron. Toch past deze ruimte volledig bij ons streven naar een lage ecologische voetafdruk en onze wens om te groeien zonder gebruik van aardgas. Want dit is de plek waar wij de energie vandaan halen voor onze climators. Zo kunnen we de kwekerij op een natuurlijke wijze verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer. Om dit voor elkaar te krijgen dalen we 100 meter af onder de klei van Waddinxveen. Hier is de temperatuur uiterst stabiel en blijft warm water maandenlang warm en koel water maandenlang koel.

Dankzij climators en groene stroom kunnen wij groeien zonder aardgas

Het is inmiddels algemeen bekend dat het gebruik van aardgas leidt tot de emissie van CO2 en dit heeft een directe invloed op het milieu. Porta Nova wil groeien zonder het gebruik van aardgas en dat doen we door gebruik te maken van climators en groene stroom. We kunnen groene stroom inkopen dankzij de aanleg van een 6 km-lange eigen elektriciteitskabel.

Warm en koud water, toegevoerd vanaf 100 meter onder de grond

Om onze kas in de winter te verwarmen, slaan we 100 meter onder de grond warm water op. Dit water wordt opgepompt door de warmtewisselaar in de Greenroom. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de climators, die de kas op precies de juiste temperatuur brengen. Het gekoelde water gaat terug de grond in. In de zomer wordt dit koude water teruggepompt zodat de climators koele lucht de kas in kunnen blazen. Dit zorgt voor een stabiel klimaat waarin we het hele jaar door rozen van een stabiele kwaliteit kunnen garanderen. 

Duurzaam telen
Laagste Co2 voetafdruk per roos

Porta Nova streeft ernaar te kweken zonder fossiel gas te gebruiken. Onze nieuwste kas wordt dan ook op een duurzame manier verwarmd en gekoeld. Ook kopen we CO² in van de haven van Rotterdam, waar het beschikbaar is als restproduct, en gebruiken het in de kas zodat onze rozen nog beter groeien. Dit alles met als doel de laagste Co2 voetafdruk per roos te bereiken.

Warmtewisselaars gebruiken een afzonderlijk circuit

Het water in de warmtewisselaar blijft altijd in een eigen gesloten circuit en wordt uitsluitend gebruikt als energiedrager. Het verwarmde of gekoelde water wordt overgebracht naar de climators in de kas. Dit betekent dat we de balans van het grondwater niet beïnvloeden.

Genoeg voor onszelf en zelfs nog meer

Sharing is caring. We oogsten meer energie dan we nodig hebben en hebben een overschot aan restwarmte, die gebruikt zou kunnen worden om een groot aantal huizen in de omgeving mee te verwarmen. Dit betekent dat we, naast het kweken van onze rode rozen van topkwaliteit, onze omgeving kunnen helpen een beetje groener te worden. 

Porta Nova klaar voor winter met 100% LED voor Top Kwaliteit Red Naomi.

In September 2023 hebben we de installatie van LED-verlichting voltooid tot 100%. Porta Nova heeft jarenlang onderzoek gedaan en LED-verlichting ontwikkeld met verschillende LED-lichtexperts, op zoek naar het ultieme “lichtrecept” voor onze rozen.

Met LED-licht kunt je precies bepalen welke kleuren/straling u gebruikt. Samen hebben we vorig jaar het ultieme spectrum gevonden voor onze rozen. We zijn begonnen met 50% LED-licht in 2022 en hebben de installatie van 100% VOLLEDIGE LED in al onze kassen in september 2023 voltooid.

Traditioneel “Sont T-licht” geeft ook overtollige warmte af, wat LED niet doet. In de winter verwarmde die “Overtollige warmt” gedeeltelijk onze kas.

Maar we zijn in staat om zoveel warmte in de zomer te “oogsten” met ons Climator-systeem, dat 100 meter onder de grond wordt opgeslagen. Zodat we meer dan genoeg duurzame warmte hebben om in de winter te gebruiken, samen met efficiënte LED-verlichting.

Dankzij dit speciale “LED-licht” in combinatie met de warmte van de Climators kunnen we deze winter 40% besparen op verlichtingskosten.

Naast duurzaamheids- en kostenaspecten verwachten we ook dat de productie en kwaliteit nog stabieler worden omdat onze rozen worden gepresenteerd met het perfecte lichtspectrum.

Dankzij ons nieuwe 100% “LED-licht” en ons unieke “Climator System”, waarin we de warmte uit de zomer ondergronds opslaan en deze in de winter gebruiken om te verwarmen, zullen we deze winter en voor Valentijnsdag 2024 topkwaliteit rozen kunnen kweken!