Pasen is een heerlijk feest om met familie en vrienden te vieren. Een moment om met dierbaren bij elkaar te komen, te tafelen en plezier te maken, waarbij prachtige blijvende herinneringen worden geboren. Pasen wordt overal ter wereld voornamelijk gevierd als religieuze plechtigheid, met name in het christendom. Voor christenen draait Pasen om verlossing van de mensheid, vergeving en een kans om in de toekomst een beter mens te worden. Om deze belangrijke dag te vieren, worden allerlei geschenken uitgewisseld, zoals bloemen en kaarten.

Easter arrangement by Claudia Tararache red naomi
Porta Nova paastafelstuk door Claudia

Deze periode valt samen met het begin van de lente, een seizoen dat is verbonden met de wedergeboorte, het ontwaken en de vernieuwing van Moeder Aarde. Voorjaarsbloemen staan bekend om hun prachtige heldere kleuren en heerlijke geuren. Eigenschappen die Porta Nova ​Naomi-rozen van nature bezitten, waardoor ze niet alleen de ideale keuze zijn voor een paasarrangement, maar het hele jaar door. Of het nu gaat om een symbolisch bloemstuk in een kerk, een paastafelarrangement of een boeket voor een geliefde, bloemen zijn altijd een goede keuze. Bloemisten maken in opdracht arrangementen met een paasthema, waarvan de meeste bekende lentebloemen bevatten, gemengd met kleurrijke rozen, zoals Porta Nova Naomi-rozen.  

Claudia Tararache Easter Red naomi Pasen
Claudia Tararache met haar schitterende paasboeket

Bloemsierkunstenaars Claudia Tararache, Jimmy Englund en Fabio Sicurella vertellen op welke manier bloemen een rol spelen bij Pasen in hun eigen woonplaats en welke arrangementen populair zijn in dit seizoen.

Volgens Claudia worden bloemenarrangementen met Pasen vaak gecombineerd met eieren, veren, twijgjes en paashazen. In haar winkel, Anthurium Flowers, werken ze graag met mos en natuurlijke materialen.

“Een week voor Pasen vieren de Roemenen Bloemenzondag. Op deze dag vieren mensen die als doopnaam de naam van een bloem hebben gekregen, hun naamdag. Voor ons in de bloemenwinkel is het een belangrijke feestdag, want er worden veel bloemen besteld,” zegt Claudia.


En ze voegt eraan toe: “In Roemenië verzamelen christenen wilgentakken in plaats van olijftakken. Ze nemen de takken mee naar de kerk om ze te laten zegenen door priesters en plaatsen ze daarna bij iconen. Volgens een legende heeft de wilg een brug over de rivier gelegd voor de Moeder van God, zodat zij haar weg kon vervolgen. Als dank verklaarde de Maagd Maria de wilg heilig. Daarom gebruiken we wilgentakken in onze arrangementen.”

In Zweden, vertelt Jimmy, zijn er met Pasen geen specifieke of uitgebreide bloemenarrangementen als bij andere feestdagen, zoals Valentijnsdag, Kerstmis of Moederdag.

Jimmy Englund Porta nova Easter Pasen

De meeste mensen kiezen binnenshuis voor een eenvoudig bloemenarrangement met veren en voor buiten een paar bloembollen, zoals narcissen, blauwe druifjes of tulpen. In voorjaarsboeketten zie je vaak tulpen, aangevuld met ranonkels, anemonen of narcissen.

Pasen table arrangment by Fabio sicurella

Volgens Fabio draait in Italië alles om bloemenmanden en beeldschone tafelarrangementen. Allerlei soorten voorjaarsbloemen worden in kleurige boeketten gemengd met rode rozen, zoals Porta Nova Red Naomi.

Fabio Sicurella