Finland graduation day porta nova red naomi roses

Al meer dan 60 jaar is in Finland de dag van de diploma-uitreiking een echte bloemendag. Elk jaar wordt deze dag begin juni gevierd, waarbij geslaagden van middelbare scholen, beroepsopleidingen en universiteiten rozen krijgen, terwijl ze vol trots de Scandinavische witte pet dragen. Volgens Jouni Seppänen, een gevierde Finse meesterbloemist, zijn lange rode kwaliteitsrozen met een volle knop, zoals de Porta Nova Red Naomi, het populairste op die dag.

Jouni Seppänen receiving porta nova roses

Jouni Seppänen 

VIDEO: de diploma-uitreiking in Finland

porta nova red naomi graduation day jounni

Porta Nova​ Red Naomi-rozen zijn favoriet op de dag van de diploma-uitreiking

“Het is een vaste traditie in Finland. In het algemeen krijgt elke geslaagde een roos van de school waar ze hun diploma hebben behaald. Ook ouders, grootouders, peetouders, broers en zussen, familieleden en vrienden geven rozen. Iedereen kiest voor lange, grote kwaliteitsrozen die ze kopen bij de bloemist, niet in de supermarkt,” vertelt Jouni.

Met een lange en glanzende loopbaan in de bloemisterij behoort Jouni tot de top. Naast zijn werk in de bloemsierkunst geeft hij al jaren les en heeft hij hoge ogen gegooid op de 2010 Interflora World Cup in Shanghai, waar hij Finland vertegenwoordigde. Terwijl hij ons het een en ander vertelde over zijn loopbaan en over de dag van de diploma-uitreiking, gaf Jouni te kennen dat hij de Porta Nova Red Naomi graag gebruikte en adviseerde als de beste keuze voor deze gelegenheid.

“Mijn professionele leven is oneindig beïnvloed door mijn geschiedenis, mijn reizen en mijn voortdurend veranderende wereldbeeld. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik grenzen opzocht, steeds meer van mezelf eiste en mezelf telkens opnieuw uitvond,” zegt hij over zijn carrière – een carrière die is ontstaan vanuit liefde voor de natuur, die hij lang geleden ontwikkelde toen hij opgroeide in een klein boerendorp.

graduation day jouni seppanen porta nova red naomi

Jouni Seppänen met Porta Nova​ Red Naomi-rozen.

“De tijd rondom de diploma-uitreiking is een rustige periode voor bloemisten, in die zin dat er niet te veel werk bij komt kijken. Dit komt omdat we meestal rozen verkopen en gebruiken, en geen andere bloemen of gemengde boeketten. Enkele rozen of een paar samengebonden lange rozen voldoen voor de diploma-uitreiking. Boeketten met 10 of 20 lange rozen komen ook voor, maar niet zo vaak,” aldus Jouni.

porta nova red naomi graduation day

Gemengd boeket voor afstuderen dag

Jouni krijgt zijn Porta Nova​ Red Naomi-rozen via Flower House Espoo – een Finse bloemengroothandel die zich onderscheidt door een buitengewone service en de levering van producten van topkwaliteit uit Nederland en andere landen. Net als een groot aantal andere groothandels in Europa krijgt Flower House Espoo de Porta Nova-rozen aangeleverd via Hukra BV. Al meer dan 25 jaar exporteert Hukra een breed scala aan snijbloemen vanuit Aalsmeer in Nederland naar groothandels, ketens en bloemisterijen in tal van Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië, Ierland, Finland, Frankrijk, Spanje en Zweden.

Jouni Seppänen porta nova red naomi graduation day

Enkele rozen of een paar samengebonden lange rozen voldoen voor de diploma-uitreiking.

Evenals bij andere belangrijke bloemendagen op de kalender, zoals Valentijnsdag en moederdag, staat de dag van de diploma-uitreiking garant voor een hoge omzet.  “De rozen voor de geslaagden zorgen voor een verdubbeling van de verkoop in die week. Met rozen van topkwaliteit, zoals de Porta Nova Red Naomi, en een goede service bouwen we een goede relatie op met bestaande en nieuwe klanten,” vertelt Jouni.

receiving fresh porta nova finland graduation day jouni sepanen

Porta Nova Red Naomi, en een goede service bouwen we een goede relatie op met bestaande en nieuwe klanten

Finnish graduand with Porta Nova Red Naomi

Afgestudeerd met Porta Nova-rozen

porta nova finland graduation day jouni sepanen 1

Frisse Porta Nova voor afstudeerdag

graduand with porta nova finland graduation day jouni sepanen 2

Afgestudeerd met Porta Nova-rozen

photography by: Annika Gustafsson