We presenteren deze twee prachtige, moderne boeketten die ontworpen zijn door bloemenarrangeur Thomas Spiess. Hij maakt boeketten met een pakkende, eigentijdse stijl, een weerspiegeling van zijn ervaring als toparrangeur. Thomas werkt in het Zwitserse Zürich, een plaats waar bloemkunst hoog in het vaandel staat en klanten zo kritisch zijn dat ze alleen het beste van het beste willen. Hij laat ons stap voor stap zien hoe hij een schitterend Porta Nova Red Naomi-boeket maakt en hij deelt zijn mening over bloemsierkunst in Zwitserland.  

Thomas spiess porta nova red naomi bouquet making of bridal

Thomas Spiess creëert een waterval-bruidsboeket

VIDEO: Porta Nova-boeketten door Thomas Spiess

Je werkt veel met bloemisten die zichzelf opnieuw willen uitvinden of een eigen zaak/winkel willen beginnen. Wat is het belangrijkste advies dat je hun geeft?
Ik denk dat een van de belangrijkste dingen is dat we leren hoe we ‘onszelf fascineren’. Dat klinkt wat egoïstisch, maar als je jezelf kunt fascineren, leer je om trots te zijn op het werk dat je doet en de ontwerpen die je creëert. Klanten zullen dit onderbewust herkennen. Dit is de eerste stap naar meer omzet, betere ontwerpen en meer plezier en tevredenheid in ons werk.

Hoe zou je jouw persoonlijke benadering tot bloemsierkunst / persoonlijke stijl omschrijven?
Ik ben zeer traditioneel opgeleid, met een hoog niveau van techniek, ontwerp en kennis. Mijn liefde voor de perfecte vorm, gedetailleerd werk en mono-design is duidelijk zichtbaar. Ik heb veel respect voor de natuur, waardoor ik de potentie zie van groeilijnen en de verschillende oppervlakken van materialen. Ik probeer ‘out of the box’-ontwerpen te maken, maar wel op een commerciële manier.

Thomas Spiess CREATING THE PORTA NOVA RED NAOMI BOUQUET

Een handgebonden boeket maken

Hoe zou je bloemsierkunst in Zwitserland omschrijven als het gaat om expertise en vraag naar bloemen van topkwaliteit?
Klanten in Zwitserland hebben een zeer verfijnde smaak. Ze geven graag geld uit aan iets moois, maar dan hebben ze ook hoge verwachtingen over de kwaliteit. Dat is een van de belangrijkste dingen. Ze willen ook graag weten waar de bloemen gekweekt worden en onder welke omstandigheden de medewerkers werken. Het opleidingsniveau van bloemisten is erg hoog in Zwitserland en dat is geweldig. Maar om die reden zijn de eisen van onze klanten ook hoger, ze worden kritischer. Dus we vertrouwen op bloemen en ook andere producten die overtuigen, zowel op het gebied van kwaliteit als uiterlijke kenmerken.

Wat vind je het mooist aan Porta Nova Red Naomi-rozen?
Er zijn drie dingen die ik het mooist vind: Ik houd van de dromerige vorm van de roos. Daarnaast is de houdbaarheid van de Porta Nova-rozen ongelooflijk. Als derde de heerlijke geur van de bloemen. Ik ben oprecht zeer trots dat ik Porta Nova-rozen verkoop in onze winkel.

porta nova red naomi bouquet by thomas spiess swiss florist

De laatste hand aan het handgebonden Porta Nova Red Naomi-boeket

Kun je ons kort beschrijven hoe je de boeketten hebt ontworpen?
Het handgebonden boeket is een klassieker. Ik heb een frame ontworpen dat opvalt en speciaal is en dat een prachtige aanvulling is op de Porta Nova-rozen. Maar de vorm is traditioneel. Ik vond het contrast tussen de bloemen en de stelen met doornen erg interessant, zeker omdat de doornen er meestal worden afgesneden. Omdat ik veel stelen gebruik, heb ik besloten om een waterval-bruidsboeket te maken als tweede ontwerp, waarin ik alle overgebleven bloemblaadjes kan gebruiken. Ik had nog een alternatieve bruidsjurk in mijn magazijn en het idee was om die te combineren met een steampunk bruidsboeket. Want de jurk deed me denken aan die stijl.

Welke technieken heb je gebruikt bij de ontwerpen?

De belangrijkste techniek bij beide ontwerpen was het gebruik van draad. Beide frames bevatten draad en ik moest de stelen of het aluminiumdraad ook buigen. Ik heb de basistechniek voor lijmen gebruikt om de blaadjes te bevestigen.

 • Stap voor stap: een handgebonden boeket met Porta Nova-rozen maken
 • Neem een grote piepschuim bal. Niet de eerste stelen van Porta Nova erop vast.
 • Leg steel op steel en maak de punten waar de stelen elkaar kruisen vast met draad.
 • Hoe meer kruisingen er zijn, hoe stabieler het frame wordt. Zorg ervoor dat de vorm aan de rand en ook in het middelste deel rond is.
 • Snijd de doornen er niet af, deze maken het ontwerp juist bijzonder (ga voorzichtig te werk).
design detail porta nova bouquet

Bekijk het gedetailleerde ontwerp

 • Verwijder de piepschuim bal.
 • Neem zes of zeven stukken ongelakt bloemendraad (maat 18). Beplak ze met bloementape en bevestig ze op de stengels. Buig alle draden naar met midden om een handvat te creëren.
 • Leg de stelen in straalvorm over elkaar en creëer een koepel met alle bloemen.
 • Snijd de stengels af volgens de gouden regel (1:1,6) en zet het boeket in een vaas.
 • Verwerk droge lavendel en riet in het frame en zet ze vast met draad, indien nodig. Het frame had in mijn geval een diameter van 150 cm.
hand tied bouquet with porta nova created by thomas spiess

Eindresultaat

Stap voor stap: een handgebonden boeket met Porta Nova-rozen maken

thomas spiess bridal cascading bouquet making of

 • Buig het platte aluminiumdraad met een tang in verschillende vormen en leg ze op een kleine piepschuim bal.
 • Bevestig het draad op de bal met nietjes, zodat je zeker weet dat je uiteindelijk een perfecte ronde vorm krijgt.
 • Bevestig alle gekruiste stengels aan elkaar met draad.
 • Neem fijn koperdraad met een kleur die past bij het aluminiumdraad.
cascading porta nova bridal bouquet red naomi thomas spiess

Bekijk het gedetailleerde ontwerp

 • Doe hetzelfde met de andere materialen die je wilt gebruiken (tandwielen etc.).
 • Verwijder de piepschuim bal. Neem een stuk dun, zwart koperdraad en bevestig dit onder de ronde vorm.
 • Dit is de basis voor de bloemblaadjes. Omdat het lastig is om bloemen vast te lijmen op metaal: spuit een beetje lijmspray op het koperdraad.
 • Bevestig dan de bloemblaadjes met bloemenlijm op het draad.
 • Probeer de bloemblaadjes verspreid maar wel symmetrisch te bevestigen en gebruik steeds minder blaadjes naar mate je lager komt.
 • Het bruidsboeket kan met twee handen worden vastgehouden of je kunt een dun lint aan de bovenkant bevestigen.
 • De kleur moet passen bij de kleur van de Porta Nova Red Naomi.
porta nova bouquet design by thomas spiess wedding

Eindresultaat