Porta Nova Climator

Begin April was Porta Nova prime time te zien op het nationale nieuwskanaal. Onze land- en tuinbouwsector worstelt om minder afhankelijk te zijn van het gebruik van aardgas en energie in het algemeen met het oog op duurzaamheid, de eindigheid van het Gronings gas en stijgende gasprijzen.

De laatste jaren zijn wij als bedrijf ontwikkeld van volledig aardgas (periode tot 2007) naar bijna aardgas vrij. Dit is onder andere bereikt met de inzet van innovaties waaronder de Climator.

Mede vanwege deze ontwikkelingen heeft de NOS een kort interview afgenomen, en dit gebruikt in het “8 uur journaal”. Het belangrijkste nieuwsprogramma van de Nederlandse televisie. 

Met ons unieke Climator-systeem zijn we al jaren een voorbeeld op gebied van duurzaamheid … En het mooie is dat dit ons ook helpt om de hele jaar door superieure kwaliteit te leveren! 

“The Climator” hoe het werkt:

Scheme explaining how the Climator system works

Schema uitleg werking Climator

In de zomer is het in Nederland veel dagen te warm om perfecte kwaliteit rozen met grote knoppen te kunnen kweken. Als enige rozen teler in Nederland hebben we geïnvesteerd in een hypermodern en ingenieus koel- en verwarmingssysteem; “de Climator”. Hiermee wordt de kas zomers gekoeld en ‘s winters verwarmd waarmee we de topkwaliteit van de rozen iedere dag van het jaar kunnen garanderen! En dit alles niet door airco’s die veel energie verbruiken, maar met een milieuvriendelijk systeem.

De kas wordt in de zomer gekoeld met koud water dat van 100 meter diepte achter het bedrijf wordt opgepompt naar de dagvoorraad van 6000 m3. Via de dagvoorraad en tezamen met koude water uit de warmtepomp zijn we in staat onder alle buitenomstandigheden de kas te koelen naar de ideale temperatuur.

De “Climator” speelt een belangrijke rol in dit proces. Deze warmtewisselaar draagt de koude zeer efficiënt over op de kaslucht en warmt het koelwater op. Het opgewarmde water dat terug komt uit de kas wordt aan de voorzijde van het bedrijf teruggepompt in de bodem op de dezelfde diepte. Het water wordt dus niet verbruikt maar gebruikt als energiedrager.

 

Porta nova greenhouse

In de winter wordt de kas verwarmt met het warme water dat in de zomer in de bodem is opgeslagen. Dit wordt opgepompt naar de warmtepomp die de temperatuur van het water omhoog brengt naar 35°C waarmee de kas verwarmt wordt. Aan de andere zijde van de warmtepomp ontstaat water van 5°C dat in de bodem wordt opgeslagen voor het volgende koelseizoen. Op deze manier wordt alle overtollige zonnewarmte van de zomer gebruikt om in de winter de kas te verwarmen. Er is dan geen verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas meer nodig om de kas te verwarmen. Er is zelfs een enorm overschot aan warmte dat gebruikt zou kunnen worden om tot 3000 woningen mee te verwarmen. Onderstaande tekening laat de energie stromen zien.

Porta Nova draagt ook bij aan verlagen Co2 emissie.

Co2 tank rose farmCO2 is in de gehele wereld een afvalproduct. Echter voor de roos is het één van de belangrijkste elementen (voedingstoffen) voor een goede kwaliteit. Rozen hebben CO2 nodig voor hun fotosynthese. Ze zetten het om in suikers en zuurstof. Porta Nova betrekt CO2 van reststromen van een energiecentrale uit Rotterdam. Op die manier dragen ook wij een steentje bij aan het reduceren van de CO2 emissie.