Als grootste teler van Red Naomi-rozen van topkwaliteit ter wereld werkt Porta Nova continu aan nieuwere en innovatievere manieren om de kwaliteit van haar product te verbeteren. Hierbij werken we tijdens de verschillende productiefases onder andere samen met wetenschappers en andere experts. Zo werken we op dit moment samen met Philips, een wereldleider op het gebied van ledverlichting, voor een verbeterde regelgeving op het gebied van lichtuitstraling.

LED toplighting porta nova

Leon van Porta Nova met boeketten Red Naomi-rozen van topkwaliteit

Porta Nova voert op dit moment op een oppervlak van meer dan 1300 vierkante meter een grootschalig proefproject uit met de nieuwe ledtoplightingmodules van Philips. De kwekerij gebruikt op dit moment 240 μmol SON-T hogedruknatriummodules en hoopt dat leds zullen helpen de lichtemissie te beperken, vooruitopend op nieuwe en strengere regelgeving op het gebied van lichtemmissies. In periodes waarin de Red Naomi-rozen veel licht nodig hebben, moet de kwekerij de kas actief koelen.

Het bedrijf onderzoekt nu hoe ledtoplighting kan helpen bij het verminderen van de warmtestraling die door het belichtingssysteem wordt geproduceerd zonder de kwaliteit van gewassen en opbrengst aan te tasten. Leon Dukker, teler bij Porta Nova, is optimistisch over de toekomst van leds bij het kweken van snijrozen als daarbij dezelfde kwaliteit wordt behouden en energiekosten worden beperkt.

Porta-nova-rednaomi-roos-led-lighting- 7

Tijdens het recent afgesloten IFTF-evenement toonde Philips de nieuwe GreenPower ledtoplightingoplossing die anderhalf keer efficiënter is bij de omzetting van elektriciteit in licht (tot 2,7 μmol/Joule) dan elk ander HPS-system op de markt. GreenPower ledtoplighting heeft een zeer hoge lichtopbrengst met veel minder warmtestraling in vergelijking met HPS toplighting waardoor telers licht en temperatuur afzonderlijk kunnen regelen en meer controle hebben over groeiomstandigheden. portanova-led-1

Porta-nova-rednaomi-roos-led-lighting- 1Porta-nova-rednaomi-roos-led-lighting- 10Porta-nova-rednaomi-roos-led-lighting- 17Porta-nova-rednaomi-roos-led-lighting- 18