Misschien ken je haar als een van de meest gevierde docenten bloemdesign van dit moment. Misschien ken je haar ook van de verbazingwekkende bloemstukken waarin niet alleen kunst en schoonheid samenkomen, maar die ook altijd een gevoel van ontzag weten op te roepen. Maar wist je dat haar liefde en passie voor bloemen en bloemsierkunst al heel lang geleden ontstond toen ze nog een klein meisje was?

saralisa-ludvigson-porta-nova-1

Floral Designer Sara-Lisa Ludvigsson                                                    Photo by Amanda Lennartsson

Sara-Lisa Ludvigsson vertelt het fascinerende verhaal over hoe haar favoriete bezigheden buitenshuis altijd draaiden om bloemen; en hoe dit heeft geholpen om een passie te ontwikkelen waar ze nu nog steeds van houdt. Ook neemt ze met ons door hoe ze dit verrassende en elegante bloemdesign maakt met behulp van Porta Nova Red Naomi rozen.

De meeste inspiratie haalt ze uit alles wat Moeder Natuur aan betoverends te bieden heeft. Ze raakt vooral in vervoering van de boeiende kleuren, vormen, lijnen, texturen en uitdrukking van de natuur. Maar haar allerbelangrijkste inspiratie vindt ze in mensen en hun wisselende emoties. Andere mensen ontmoeten en hun energie ervaren, hun gevoel delen en hen soms helpen hun gevoel te uiten door middel van bloemen is wat haar het meest inspireert. “Bloemen gebruiken om mensen te laten voelen,” zegt ze. Sara-Lisa wordt ook geïnspireerd door mode, kunst muziek, architectuur en interieurontwerp. Naast lesgeven geeft ze ook demonstraties en houdt ze seminars en workshops voor andere bloemisten die inspiratie zoeken en hun vak willen ontwikkelen.

saralisa-ludvigson-porta-nova-2

Ontworpen door Sara-Lisa Ludvigsson                                                         Foto: Amanda Lennartsson

Wat vind je het leukst aan docent bloemsierkunst zijn?
Met lesgeven krijg ik de kans “het door te geven”. Het vak van bloemist en de sector als geheel hebben mijn leven op zoveel manieren verrijkt. Dankzij de bloemsierkunst heb ik de kans gehad iets te doen waar ik van houdt en dat doe ik nog steeds. Ik mag met bloemen werken, creëren, reizen en de wereld zien, mensen ontmoeten en nog veel meer fantastische dingen. Als ik als docent bloemdesign een nieuwe deur kan openen en anderen kan inspireren om maar de helft te ervaren van wat ik in mijn hele carrière heb mogen meemaken, dan ben ik al blij.

Wat ik ook zo geweldig vind aan lesgeven, in de klas en tijdens workshops, is zien hoe nieuwsgierig en geëngageerd de studenten zijn. Ze zitten niet vast aan oude regels; ze zijn dynamisch en staan te popelen om vaak nieuwe dingen te proberen. Ik heb heel veel van hen geleerd, samen leren is geweldig! Mijn studenten houden me nieuwsgierig, daarom weet ik nog zo goed waarom in ik ooit verliefd werd op dit vak. Telkens als ik de glans in hun ogen zie wanneer ze de bloemen zien om mee te werken, krijg ik weer dat gevoel en voel ik me heel erg bevoorrecht.

saralisa-ludvigson-porta-nova-5

Porta Nova boeket Ontworpen door Sara-Lisa Ludvigsson Foto by Amanda Lennartsson

Hoe zou je je stijl willen omschrijven?
Dit vind ik een van de moeilijkste vragen. Het meeste van mijn werk is vooral samengesteld uit botanisch materiaal. Ik gebruik ook andere materialen zoals draad, wol, plastic, garen, stoffen, glas enz. Door ze in mijn stukken te verwerken dienen ze als compliment. Ik laat de botanische expressie de boventoon voeren. In mijn ontwerpen werk ik graag met verschillende structuren en lijnen. Soms is de lijnvoering dominant en soms dient het als contrast. Mijn ontwerpen zijn vaak rijk aan bloemen, loof en verschillende soorten takken.

Wat vind je het mooist aan Porta Nova Red Naomi rozen?
Ik ben gek op de diepe rode kleur en volgens mij hebben ze de perfecte vorm van hoe een klassieke roos eruit zou moeten zien. Als ik mijn ogen dichtdoe en aan een rode roos denk, zie ik deze vorm voor me. Als bloemist werk ik het liefst met de beste kwaliteit. Red Naomi blijft heel lang staan. Toen ik deze bloem laatst gebruikte, bleef de bloem drie weken mooi. Deze roos is kwalitatief heel betrouwbaar en komt altijd in goede staat uit de verpakking. Er gaan dus geen bloemen verloren tijdens transport of andere handelingen. Hun flexibiliteit is geweldig, de bloemen zijn goed te tellen en je kunt er goed mee plannen. Als je iets bij de distributeur bestelt, hoef je geen extra bloemen te bestellen voor het geval er geknakte rozen tussen zitten, want dat gebeurt nooit. Onlangs had ik 200 Porta Nova rozen besteld en ik heb ze allemaal kunnen gebruiken. Er was geen enkele bloemknop gebroken of beschadigd, geweldig!

saralisa-ludvigson-porta-nova-6

Ontworpen door Sara-Lisa Ludvigsson                                              Foto by Caroline Jörgensdotter Model Amanda Lennartsson

Voor wat voor evenementen gebruik je het liefst Porta Nova Red Naomi?
Ik denk dat deze roos voor iedere gelegenheid geschikt is, zolang het maar bij het kleurenschema van het desbetreffende evenement past. Maar als ik een beetje extra luxe en glamour wil toevoegen, is de Porta Nova Red Naomi daar perfect voor!

Wat krijgt u doorgaans te horen van klanten wanneer u Porta Nova-rozen gebruikt?
Ik zal een paar van mijn cliënten citeren …
“Is die roos echt, hij ziet er bijna te volmaakt uit!?” (op een goede manier)
“Waar kan ik ze kopen?”
“Dit ziet er fantastisch uit”
“Zulke rozen heb ik nog nooit gezien”
“Ik koop liever 3 van deze prachtige grote rozen dan 10 minder dure”
“WOW”
“Ze zijn gewoon adembenemend!”

MAKING OF ‘FLORAL ELEGANCE’ met Porta Nova Rozen 
Botanisch materiaal:

 • ”Red Naomi rozen” van Porta Nova
 • Bouvardia ”Royal Roza” van Verbeek Bouvardi
 • Pennisetum “Rubra”
 • Lathyrus
 • Phlox
 • Fallopia

Overige materialen:

 • Glazen houder (rechte hoeken)
 • Elastiek
 • Lint
 • Gouddraad
 • Bloemenvoeding

 

saralisa-ludvigson-porta-nova-3

FLORAL ELEGANCE by Sara Lisa Ludvigsson                                  Foto by Amanda Lennartsson

 1. Verwijder al het loof van de Fallopia (ook wel bekend als Polygonum). Snijd het in kleinere stukken zodat ze iets boven de rand van de houder uitsteken.
 2. Vul de vaas met Fallopia en laat wat ruimte over voor de andere stelen.
 3. Doe het elastiek om de vaas. (gebruik eventueel dubbelzijdig plakband om het nog steviger vast te zetten). Steek Fallopia met dezelfde lengte als eerst onder het elastiek om de houder te bedekken. (sla deze stap over als je de transparantie in de houder wilt laten zien).
 4. Bedek het elastiek met een mooi lint en het gouddraad. Steek eerst langere Fallopia in verhouding in de houder, werk symmetrisch door tot in de hoeken van de houder. Zorg dat alle Fallopia’s parallel in de richting staan voor een duidelijke en elegante indruk.
 5. Vul de houder met water en bloemenvoeding.
 6. Verwijder al het loof van de bloemen (behalve de Pennisetum), hierdoor komen de lijnen van de stelen beter uit en blijven de bloemen langer vers.
 7. Steek de Porta Nova rozen in de basis met dezelfde lengte als de langere Fallopia. Steek zo nodig beide in en tussen de holle stelen, zet de stelen vast met kleinere stukken Fallopia.
 8. Vul op met Bouvardia’s en Phlox in parallelle lijnvoering en zorg voor een mooie ronde vorm. Steek de Pennisetum met verschillende lengtes nog steeds parallel ertussen om de lijnen te verzachten. Door de beweging van het gras wordt de lijnvoering doorbroken, maar houdt de vorm intact.
 9. Plaats tot slot de stelen Lathyrys, verwijder wat van het loof om de mooie speelse bewegingen van de stelen, bloemen en hechtranken te laten zien. Dit vormt een mooi contrast met de strenge parallelle lijnvoering. Als je klaar bent met het schikken, maak het dan af door er een soort bedekkende spray overheen te spuiten.

Deze basis is ook mooi als je een lager tafelstuk maakt. Gebruik hiervoor korte bloemen. Dit is ook een heel duurzame en milieuvriendelijke manier van werken.

Sara-Lisa, docent bloemdesign
“Als klein meisje plukte ik graag bloemen in het wild en de tuin van mijn ouders. Mijn zus en ik hadden een kleine tuin waarin zij groentezaadjes plantte, maar ik plantte alleen bloemenzaken,” herinnert ze zich.

Toen ze ongeveer 12 jaar was deed Sara-Lisa haar eerste praktijkervaring op in de wereld van de bloemsierkunst. Voor een schoolprogramma over werk in de praktijk kwam ze een lokale bloemenwinkel terecht waar ze een paar dagen onder de hoede werd genomen.

“Dat was het begin van een levenslang liefdesverhaal tussen mij en het vak bloemsierkunst,” vertelt ze.

Om haar vaardigheden verder te vervolmaken volgde ze bloemdesign in de bovenbouw van de middelbare school en werkte ze in de weekenden en vakanties in een bloemenwinkel in Stockholm en Karlstad voordat ze terug naar huis ging.

“De kans om les te geven op een school in de buurt diende zichzelf aan. De opleiding bloemsierkunst op deze school verkeerde in erbarmelijke staat en samen met mijn baas en collega’s in de winkel namen wij het op ons om hen in de goede richting te leiden. We solliciteerden gezamenlijk naar de baan en besloten er alleen mijn naam op te zetten. Tegen de verwachtingen in werd ik uitgenodigd voor de baan die ik vijftien jaar ben blijven doen.”

Ze heeft het altijd belangrijk gevonden niet alleen traditionele stijlen te onderwijzen, maar ook hedendaagse. De jeugd is tenslotte de toekomst en als docent is het heel belangrijk om feeling te houden met wat in is. Ze wijst er ook op dat het voor een bloemist belangrijk is om te netwerken en betrokken te raken bij verschillende evenementen waar collega’s samenkomen, zoals tentoonstellingen, wedstrijden, seminars en workshops.

“Ik heb voor mijn beroep altijd veel gereisd, met en zonder studenten. En ik heb met mijn school aan heel wat programma’s van de Europese Unie meegedaan om certificering voor bloemdesign op nationaal en Europees niveau te ontwikkelen, om een kwaliteitsborging op te zetten voor opleidingen bloemsierkunst. En ik heb met mijn leerlingen aan wedstrijden meegedaan. Ook ben ik als deskundige voor het Zweedse team betrokken geweest bij Euroskills.”

Sara-Lisa on facebook KLIK HIER