In Barcelona en de ruimere regio van Catalonië is 23 april een speciale dag. Het is Sant Jordi; de dag waarop liefde en romantiek niet alleen aanwezig zijn in de harten van de mensen maar overal in de stad; de dag waarop iedereen een extra inspanning doet om de beste manier te vinden om zijn affectie te tonen aan zijn geliefden. Sant Jordi of “La Diada de Sant Jordi”, ook gekend als het Feest van de Heilige Joris, staat in de geschiedenis geboekstaafd als de meest romantische dag van het jaar in die streek.

Sant Jordi is de Catalaanse naam van de Heilige Joris, de patroonheilige van Catalonië. De dag is evenwel geen exclusiviteit voor Barcelona, want hij wordt ook gevierd door christenen in andere steden wereldwijd waarvan de Heilige Joris de patroonheilige is.

St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 8

De rest van de wereld kijkt jaloers naar Barcelona, want de stad heeft het geluk dat ze twee Valentijnsdagen per jaar kent. Sant Jordi wordt ook “El Día de los Amantes” genoemd, de Dag van de Geliefden, en soms ook wel “El día de la Rosa,” de Dag van de Roos. Hoewel het geen officiële wettelijke feestdag is, wordt de dag toch gevierd: mensen van alle leeftijden wisselen rode rozen en boeken met elkaar uit. Volgens de traditie geven mannen hun vrouwen die dag rode rozen, en er is nu ook een nieuwe trend waarbij vrouwen boeken geven aan de bijzondere mannen in hun leven.

De rode rozen die op Sant Jordi worden uitgewisseld, hebben meestal een lange steel en zijn versierd met een stengel tarwe en een kleine rood-gele “senyera”, het symbool van vier rode strepen op een gouden achtergrond, de Catalaanse vlag. Vele rozen zijn voorzien van de boodschap “t’estimo,” – “ik hou van jou” in het Catalaans.

St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 2

Vele rozen zijn voorzien van de boodschap “t’estimo,” – “ik hou van jou” in het Catalaans.

Het is een drukke dag voor bloemisten in deze regio. We spraken met een groothandelaar in bloemen en een bloemist, allebei in Barcelona, om na te gaan waarom hun klanten kiezen voor rode rozen van uitstekende kwaliteit en waarom de Porta Nova Red Naomi-roos voor velen de favoriete keuze is.

Fontanillas Floristeria
Carles J. Fontanillas is de man aan het stuur van Fontanillas Floristeria, een winkel die al meer dan honderd jaar bestaat. Hij is een bloemist van de derde generatie: hij houdt de fakkel brandend die zijn grootouders langs moeders zijde aan het begin van de twintigste eeuw aanstaken. Fontanillas Floristeria is gevestigd in Sant Celoni nabij Barcelona, en ze heeft ook een website voor de verkoop van verse bloemen in heel Spanje.

Porta Nova Red Naomi St Jordi's Day

Carles J Fontanillas, directeur van Fontanillas Floristeria

“Sant Jordi is de belangrijkste dag van het jaar voor onze zaak. Die dag verkopen we het meest, en hij maakt de voorgaande drie maanden goed, die wellicht de ergste maanden voor ons zijn,” zegt Carles.

Carles, die ook de oprichter is van FLOOS, een interactief digitaal boek met bloemenrecepten, verzekert dat zijn bedrijf uitsluitend werkt met verse bloemen van de beste kwaliteit, waaronder ook de beste rozen.

“We willen dat onze klanten tevreden zijn,” zegt hij. “We vinden de Porta Nova Red Naomi-rozen zo regelmatig en exclusief… We werken er graag mee omdat ze een extra kwaliteit hebben.”

“Porta Nova Red Naomi-rozen geven ons veiligheid en rust wanneer we ermee werken. Ze zijn een veilige waarde voor onze zaken,” voegt Carles eraan toe.

Op Sant Jordi gebruikt Fontanillas Floristeria Porta Nova Red Naomi-rozen voor de speciale stukken omdat ze van de beste kwaliteit zijn.

“Onze klanten vragen naar dit soort rozen,” zegt hij.

Flors Anglés
Flors Anglés in Barcelona is een groothandelaar in bloemen die 75 jaar geleden werd opgericht. Het familiebedrijf teelde eerst bloemen en ging toen over tot de verkoop van bloemen. Gesteund door een sterke zakelijke traditie en een gevoel voor kwaliteitsproducten heeft het bedrijf zichzelf gevestigd als de grootste groothandelaar in bloemen van Spanje.

Porta Nova Red Naomi St Jordi's Day

Porta Nova Red Naomi-rozen bij Flors Anglés in Barcelona.. Klaar voor Sant Jordi

We spraken met directeur Pep Angles. “Sant Jordi is een belangrijke feestdag die nergens anders ter wereld bestaat, dus iedereen in Catalonië wil deze datum echt vieren door een roos te geven aan de vrouw van wie ze houden. De impact voor ons is groot, want de dag is goed voor bijna 20% van onze jaarlijkse omzet,” zegt Pep.

Hij voegt eraan toe: “Elke klant die voor Porta Nova-rozen kiest, is echt blij met het product; het is echt een kwaliteitsreferentie. Porta Nova Red Naomi-rozen zijn geliefd vanwege de kwaliteit en de selectie van de bloemen, de manier waarop ze worden gekweekt en hun duurzaamheid.”

Porta Nova Red Naomi St Jordi's Day

Een levering van Porta Nova Red Naomi-rozen bij Flors Laguarda, de winkel van Edward Maynegra, de Spaanse kampioen bloemsierkunst

Tot hun klanten behoren Spaans kampioen bloemsierkunst Eduard Maynegra die zijn land vertegenwoordigde op het Europa Cup Floral Design Championship dat onlangs in Genua werd gehouden. Eduards bloemenwinkel, Flors Laguarda, is gevestigd in Santa Coloma de Farners in Catalonië.

Eduard Maynegra porta nova red naomi St Jordi's day

Eduard Maynegra bij het Porta Nova-hart tijdens het Europa Cup Floral Design Championship in Genua.

Flors Anglés bestelt zijn Porta Nova Red Naomi via de gerenommeerde in- en uitvoerder van verse snijbloemen Barendsen BV, gevestigd op de bloemenveiling van Aalsmeer.

St jordi's day Flors Anglés porta nova red naomi

“Elke klant die voor Porta Nova-rozen kiest, is echt blij met het product; het is echt een kwaliteitsreferentie.” Pep

Porta Nova Red Naomi St Jordi's Day

De rode rozen die op Sant Jordi worden uitgewisseld, hebben meestal een lange steel en zijn versierd met een stengel tarwe en een kleine rood-gele “senyera”, het symbool van vier rode strepen op een gouden achtergrond, de Catalaanse vlag.

De legende van Sant Jordi
De legende gaat als volgt. In een klein dorpje in Catalonië, Montblanc genaamd, zaaide een boze draak vernieling onder de mensen, door hun dieren op te eten tot er geen meer over waren. Om de woede van de draak te temmen, beslisten de inwoners van het dorpje om elke dag één persoon, die door het lot werd aangewezen, aan de draak te offeren als teken van hun goede wil. Op een sombere dag echter moest de dochter van de koning worden geofferd. Net toen de prinses door de draak zou worden verslonden, verscheen er een dappere ridder die de confrontatie met het kwade beest aanging. Dat was Sant Jordi. Hij stak zijn lans in de draak en uit het bloed dat uit de draak stroomde, groeide een struik met rode rozen.

Foto’s – Carles of Fontanillas Floristeria

St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 9 St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 4 St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 3 St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova

St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 15 St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 14 St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 13 St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 12 St Jordi's Day Carles Fontanilla Porta Nova 11