In Rusland is 1 september de eerste schooldag: de eerste officiële dag van het academisch jaar voor scholen en hogere onderwijsinstellingen in het hele land. Deze dag staat ook wel bekend als de “Dag van de Kennis” en wordt in heel Rusland gevierd met versiering, kleur en natuurlijk heel veel bloemen.

Voor lokale bloemisten is de Dag van de Kennis ruimschoots de op twee na beste verkoopdag. Het is een dag van trots voor ouders en hun kinderen waarop scholieren zich netjes aankleden en met een bos bloemen voor hun leerkracht naar school gaan. Voor kinderen die naar groep 3 gaan wordt er zelfs een speciale ceremonie gehouden: “De Eerste Bel”. Met honderden tegelijk gaan al die kinderen opgewonden op pad met een bos bloemen in afwachting van hun eerste bel.

day-of-knowledge-russia-porta-nova

De traditie om op de eerste schooldag bloemen te kopen stamt uit de vroege jaren 80 en vindt niet alleen plaats in Rusland, maar ook andere landen van de voormalige Sovjet-Unie zoals Oekraïne. Oorspronkelijk plukten ouders seizoensbloemen zoals dahlia’s en gladiolen uit hun eigen tuin of die van de buren. Daarna werden de bloemen gekocht bij de omaatjes die bloemen op straat of bij de supermarkten verkochten. Nu worden bloemen in de bloemenwinkel gekocht waar bloemisten mooie boeketten voor hun klanten maken.

Om het allerbeste te kunnen bieden gebruiken bloemisten bloemen als Porta Nova Red Naomi rozen in prachtig ontworpen boeketten waarin ook wat elementen van het leven op school worden verwerkt, zoals linialen, pennen, potloden enz. Een Porta Nova-boeket kan worden gemengd met andere bloemen zoals anjers, orchideeën, hortensia’s, zonnebloemen of een andere kleur rozen. Met de opkomst van technologie bestellen sommige ouders hun bloemen online en laten ze op 1 september ‘s ochtends afleveren.

Vol trots wenst Porta Nova iedereen het allerbeste en veel plezier tijdens de komende Dag van de Kennis.