Cesare Bianchi is een bloemist van de vierde generatie wiens uniciteit en levering de kunstvorm naar een geheel nieuw en opmerkelijk niveau tillen. Hij heeft een bloemenwinkel, ‘Fiorista Bianchi’, in de buurt van het Comomeer in Noord-Italië. Zijn winkel, in het centrum van Como, werd in 1905 opgericht door zijn overgrootvader. Hij stelt dat de beheersing, de gevoeligheid en het aangeboren verlangen om te creëren met bloemen, een vak is dat sindsdien generaties lang is doorgegeven van vaders op zonen. Cesare legt 100% van zijn kennis, techniek en passie in zijn werk. We voerden onlangs een gesprek met hem, waarin hij met ons zijn liefde deelde voor de bloemisterij, de natuur en kunst en waarom hij houdt van Porta Nova Red Naomi-rozen.

cesare bianchi red naomi 1

Bloemsierkunstenaar Cesare Bianchi aan het werk in zijn winkel in Como, Italië

Wat trok u aan in het bloemenbedrijf? Hoeveel jaar ervaring hebt u in bloemsierkunst?
Ik ben geboren in een gezin van bloemisten, en heb dus mijn leven lang ervaring op dit gebied.

In welk soort bloemsierkunst bent u gespecialiseerd?
Ik ben gespecialiseerd in het uiten van gevoelens via mijn bloemcreaties en -decoraties. Het kan zowel zijn voor rouw, het uitwisselen van geloften of voor een andere speciale gebeurtenis. Het belangrijkste is dat ik vrij ben om mijn creativiteit te laten stromen en vooral dat ik geen compromissen hoef te sluiten. Snij mijn vleugels af en ik werk niet.

cesare bianchi red naomi 8

Hoe omschrijft u uw eigen stijl?
Mijn stijl is ontstaan uit de Schone Kunsten. De zoektocht naar nieuwe materialen, schilderkunst, architectuur, gebouwen, maar vooral uit de natuur die ik gewoon geweldig vind en waaruit ik mijn inspiratie haal. Met bloemen verlichten dromen mijn donkerste paden, waar ik niet meer alleen ben. Ik ben vrij om te creëren, vrij om te beslissen, vrij om te houden van bloemen, vrij om elke emotie te voelen die me elk moment, elke dag bezighoudt.

Waarom wil je zo graag werken met de Porta Nova Red Naomi-roos?
De Porta Nova Red Naomi is een barokke bloem, en nog belangrijker, ze heeft een zeer rijk karakter. Zelfs als ik maar één enkele roos of veel rozen gebruik, weet ik hoe ik ervoor moet zorgen, hoe ik de waarde benadruk en deze niet triviaal maak. Porta Nova Red Naomi is een mooie roos met een fraaie kleur en unieke textuur.

Bent u van plan om speciale kerstcreaties te maken met Porta Nova Red Naomi-rozen?
Natuurlijk. In mijn beleving roepen haar kleurintensiteit en uniciteit in het bijzonder herinneringen op aan open haarden of rode bladeren in wit besneeuwde bossen. De roos is als een verleidelijke vrouw, een rode winterkoningin, een ijskoude dominatrix.

Voor welke andere gelegenheden zou u Red Naomi aanraden, afgezien van kerst?
Voor verbaasde blikken zou ik Porta Nova Red Naomi elke dag gebruiken en aanbevelen.

 

cesare bianchi red naomi 12

Welk type feedback of reactie krijgt u van klanten als u Porta Nova Red Naomi-rozen gebruikt?
De verbazing van klanten die zoveel schoonheid in één enkele roos zien, hun nieuwsgierigheid om te zien hoe deskundige handen haar nog mooier kunnen maken. Dat maakt me heel erg blij en doet me denken aan Vincent Van Gogh: “Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom” Voor een bloemsierkunstenaar is het zo eenvoudig om te ‘schilderen’ met Porta Nova!!

U gebruikt vaak poëzie in uw presentaties. Haalt u daar inspiratie uit?
Ik luister graag naar muziek tijdens het werk, vooral naar Pink Floyd. Die muziek brengt me in een bijzonder creatieve sfeer. Met poëzie probeer ik uit te drukken wat ik voel en wat ik wil overbrengen met de bloemen. Bloemen kunnen niet praten, dus dat doe ik voor hen.

Wat is uw persoonlijke favoriete bloem?
Ik hou van rozen, maar ook van aronskelken en enkele orchideeën…

 

cesare bianchi red naomi 10

Waar haalt u de meeste inspiratie uit?
Ik word geïnspireerd door kunst en natuur, en Italië staat daar vol mee! In al zijn vormen; poëzie, architectuur, schilderkunst, mode en nog veel meer. Mijn stad, Como, heeft een sterke traditie in textielvakmanschap, zozeer zelfs dat het de stad van de Zijderoute wordt genoemd. Dit is voor mij een bron van inspiratie.

Hebt u prijzen gewonnen in bloemsierkunst?
Ik persoonlijk niet, maar van 1909 tot 1994 heeft onze bloemisterij tientallen prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.

Noem eens enkele van uw meest memorabele projecten.
Ik kan een hele lijst maken met de creaties in Orticolario en Villa Cernobbio. Als gepassioneerde bloemist probeer ik echter al mijn opdrachten met een scherp oog voor detail uit te voeren. Telkens wanneer ik een opdracht krijg om bloemsierkunst te maken, geef ik alles qua kennis, techniek en passie.

cesare bianchi porta nova red naomi

Fiorista Bianchi in Como, in de buurt van het Comomeer.

cesare bianchi red naomi porta nova

“Ik word geïnspireerd door kunst en natuur, en Italië staat daar vol mee!” Cesare

cesare bianchi red naomi 26cesare bianchi red naomi 29cesare bianchi red naomi 33