We vroegen Caroline Marshall-Foster, redacteur van het Florist Trade Magazine, en hoofd van de Good Florist Guide naar de gevolgen van Covid-19 voor de Britse markt in bruidsboeketten en welke richting het nu inslaat. Dit is wat ze met ons te delen had.

Hoe het zit met de markt voor bruidsboeketten in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de pandemie? Dat is pas een vraag!

Caroline Marshall-Foster wedding in UK
Caroline Marshall-Foster

Ik had gelachen als je me begin maart 2020 had verteld dat Britse bloemisten 15 maanden later nog steeds moeten schuiven met bruiloften.

Maar dat is hoe het is gelopen. Uitstel na uitstel – sommige bruiloften zijn 2 of 3 keer verschoven met daarbij een flink aantal annuleringen omdat bruidsparen simpelweg hebben opgegeven en zich hebben teruggetrokken (wat een piepklein bloemenbudget betekende) of ze hebben gewoon besloten om de hele bruiloft op te schorten tot 2022. In sommige opzichten is dat prima, maar dat veronderstelt wel dat er geen andere dingen in de weg komen te staan zoals het stichten van een gezin, het kopen van een huis, enz.!!

Het grootste probleem is dat het aantal toegestane gasten op bruiloften zo klein is geweest. 6, 15, 30… het is langzaam omhoog gekropen. Momenteel kan er een onbeperkt aantal gasten zijn zolang het buiten is, er afstand van elkaar wordt gehouden, en er niet gedanst of gezongen wordt, dus dat is niet echt waar bruidsparen naar op zoek zijn. Wat is nou een bruiloft zonder een spetterend feest aan het einde!

Hopelijk wordt alles weer normaal als Engeland weer opengaat – vergeet niet dat Schotland, Ierland, en Wales hun eigen regels hanteren, een beetje zoals bij de Duitse deelstaten … maar ik houd mijn vingers gekruist zodat tegen 19 juli de boel weer helemaal geopend wordt en dat bruidsbloemisten weer aan de slag kunnen zoals normaal.

Caroline Marshall-Foster wedding in UK 22
Een Porta Nova Red Naomi boeket van de Britse Venus Flowers uit Manchester

Dat gezegd hebbende, de uitval is enorm geweest. Ik heb grote lezers uit de stad die miljoenen hebben verloren omdat hun hele bedrijf gebaseerd was op bruiloften en evenementen; kleinere bloemisten met een winkel hebben nog steeds te maken met verloren of uitgestelde omzet tussen de 200.000 en 600.000 pond… verliezen die hen gedwongen hebben tot ontslagen, grote leningen aan te gaan of gewoon faillissement aan te vragen.

En het zijn niet alleen de bloemisten die hierdoor geraakt zijn. Het virus heeft alleen al in het Verenigd Koninkrijk meer dan 100 miljoen pond aan bloemen voor bruiloften en evenementen verwoest en dat heeft gevolgen voor de hele keten gehad, of het nou om de groothandel of de kweker gaat.

En misschien zijn zij wel de grootste verliezers. Ja, bruiloften en feesten zullen weer plaatsvinden maar de bloemen die in 2020 gebruikt hadden moeten worden zijn al lang vergaan dus de gevolgen voor de kwekers moeten enorm geweest zijn als ze geen afzetmarkt voor hun gewassen konden vinden… vooral in het topsegment van de markt.

Maar terwijl sommige bruidsbloemisten gewoonweg hun deuren hebben gesloten tot ze weer aan het werk konden, hebben anderen hun bedrijf volledig omgegooid, waarbij sommigen eigenlijk geen bruiloften meer willen doen!

Caroline Marshall-Foster wedding in UK 33
Een bruidstafel arrangement met White Naomi rozen van de bloemist The Rose Boutique uit Wigan, tussen Manchester en Liverpool.

Ze zijn er niet alleen achter dat ze het best fijn vinden om niet te hoeven omgaan met Bridezillas en planners, maar ze hebben ook ontdekt dat dagelijkse verkopen, begrafenissen en een paar kleine, intieme bruiloften en evenementen veel beter zijn voor de winstgevendheid en geestelijke gezondheid!

Aan de andere kant proberen andere bloemisten zoveel mogelijk bruiloften in te plannen voor de komende vier maanden (juli tot en met oktober) in de hoop dat ze hun verliezen kunnen goedmaken… een bloemist die ik ken doet zelfs zes bruiloften per dag… maar het is lastig die achterstand in te halen en het veronderstelt ook dat ze genoeg freelance hulp kunnen vinden gezien het personeelstekort waar bloemisten wereldwijd mee te maken hebben.

Hoe zit het dan met de bloemenvoorraden? Met de prijsstijgingen die we over de hele wereld hebben gezien, zijn veel bloemisten heel verstandig teruggegaan naar hun bruiden en hebben uitgelegd dat het gewoon niet mogelijk is om de kosten van 2019 te handhaven en dat de voorraden nog steeds een probleem kunnen vormen. De meeste bruiden zijn meer dan blij om de adviezen en vervangingen van hun bloemisten aan te nemen maar ik betwijfel of er ooit een tekort in de vraag naar witte rozen zal zijn… het is de meest typische bloem voor een bruiloft… geen pandemie zal daar verandering in brengen!