FLORAL FUNDAMENTALS’ EXHIBIT AT CHELSEA FLOWER SHOW WITH PORTA NOVA ROSES popo3

Tijdens de recent georganiseerde RHS Chelsea Flower Show, creëerden ambassadeurs van Floral Fundamentals een prachtige bloemenpresentatie met diverse bloemen en planten, waaronder Porta Nova Red Naomi-rozen.

VIDEO

De installatie was het geesteskind van de Engelse bloemist Morgan Douglas Nuth, die samen met acht andere topbloemisten een creatie tot leven bracht, waarin eenheid en schoonheid tot uitdrukking werden gebracht in levendige bloementaal. We spraken met Morgan over de inspiratie voor deze tentoonstelling en meer.     

porta nova red naomi chelsea flower show Porta nova rozen aankomst

Porta nova rozen aankomst

Wat was het overkoepelende thema van de presentatie tijdens de Chelsea Flower Show?
Het thema was EENHEID. We wilden laten zien hoe bloemkwekers en bloemisten kunnen samenwerken om te inspireren en op te leiden, hoe kwekers ons, bloemisten, voorzien van de beste bloemen en wat getalenteerde bloemisten kunnen doen met die bloemen.

porta nova red naomi chelsea flower show

Bloemisten bezig op het werk

Hoe kwam je op het idee?
Zo’n twee jaar geleden wilde ik laten zien dat ondanks de Brexit er één ding was dat ons nog steeds bond – bloemen natuurlijk. Bloemen verenigen ons als bloemisten en brengen in wezen elk jaar emoties naar miljoenen mensen overal in Europa. Ik wilde laten zien dat Europese bloemisten als eenheid samen kunnen werken. Helaas kregen we de presentatie niet op tijd klaar voor de show van 2017. Voor dit jaar besloten we een project te ontwikkelen met de naam EENHEID, dat weerspiegelt hoe samenwerking nog steeds een bijzonder belangrijk deel vormt van het karakter van Floral Fundamentals.

porta nova red naomi chelsea flower show De bloemenontwerpers

De bloemenontwerpers

Hoeveel bloemisten waren bij het project betrokken?
We waren met zijn negenen – Stefan van Berlo, Hans Zijlstra, Elisabeth Schoenemann, Morgan Douglas Nuth, Agna Maertens, Mariann Holmen, Jimmy Englund, Sue Phillips en Laura Leong.

Hoe lang duurde het voordat de presentatie een feit was?
Het project was een jaar lang een conceptuele baby, maar toen we eenmaal in Chelsea waren, zijn we een week bezig geweest.

porta nova red naomi chelsea flower show working

maar toen we eenmaal in Chelsea waren, zijn we een week bezig geweest.

Welke andere bloemen en materialen hebben jullie naast de Porta Nova Red Naomi gebruikt?
We hebben bijna elke bloem van elke kweker gebruikt die tot de Floral Fundamentals-groep behoort.

porta nova red naomi chelsea flower show

We hebben bijna elke bloem van elke kweker gebruikt die tot de Floral Fundamentals-groep behoort.

Heb je bepaalde ontwerptechnieken voor de bloemen gebruikt?
We hebben vooral veel bloemen samengevoegd om het effect te vergroten en de wow-factor te creëren. Voor de centrale selfie-kolom hebben we een schuimtegel gebruikt die werd vastgezet op een kolomvoet van watervast hout, en daarna schuim dat op plastic golfplaat werd geplakt voor extra stabiliteit.

porta nova red naomi chelsea flower show

de centrale selfie-kolom

Hoe was de reactie van het publiek?
Je hebt geen idee hoe verrast alle bezoekers van de show waren. Er zijn meer dan 150.000 mensen geweest en ik denk dat de meeste bezoekers de tijd hebben genomen om onze presentatie te komen bekijken. Nadat we in de BBC 1-show waren geweest, kwamen veel mensen naar ons toe die ons op de tv hadden gezien. Het was ongelofelijk, de mensen stonden in de rij om foto’s te maken op de stand.

porta nova red naomi chelsea flower show

Chris Bavin of BBC ONE interviewing Morgan Douglas Nuth

We hebben gehoord dat iemand zelfs verloofd raakte op de stand? Wat gebeurde er?
We wisten niet dat dit ging gebeuren, maar plotseling stonden er veel mensen aan een kant van de stand – een jongen ging op zijn knieën en vroeg zijn vriendin ten huwelijk. Hij vond de achtergrond zo mooi dat dit blijkbaar het juiste moment was.

marriage proposal porta nova red naomi chelsea flower show

Huwelijksaanzoek

Hoe invloedrijk is zo’n tentoonstelling als het gaat om inspiratie voor bloemisten en de bloemsierkunst in het algemeen voor het publiek?
De bloemisten die we hebben gesproken, stonden versteld. Er was een mevrouw die niet meer met bloemen werkte omdat haar motivatie en plezier was verdwenen – maar toen ze onze presentatie had gezien, vertelde ze aan Alison Bradley en mij dat ze zich geïnspireerd voelde om weer met bloemen te gaan werken. Dat was een ontroerend moment.

Het grote publiek had zoiets nog nooit gezien en was opgetogen dat dit in Chelsea werd gepresenteerd. Mensen stonden eindeloos met ons te praten en waren echt geïnspireerd door de tentoonstelling.

porta nova red naomi chelsea flower show visitors came to the stand

Er zijn meer dan 150.000 mensen geweest en ik denk dat de meeste bezoekers de tijd hebben genomen om onze presentatie te komen bekijken

Ik neem aan dat je al eerder hebt gewerkt met bloemen van Floral Fundamentals-leden…maar hoe was het om al deze kwaliteitsbloemen van alle leden tegelijk te krijgen?
Ik was verrast door alle bloemen die we kregen. Natuurlijk wist ik dat de kwaliteit altijd top was, maar de gulheid van Porta Nova en alle andere kwekers was ongelofelijk. We hebben echt nauwelijks iets hoeven vervangen. In de centrale kolom zaten 5000 bloemen en we hebben er één lelie uitgehaald, dat was alles. Zo zie je maar weer dat als je de beste bloemen gebruikt, je in één keer klaar bent. PERFECTIE. 

Meer Chelsea – momenten

Visitors left with some goodies porta nova red naomi chelsea flower show

A joyous moment at the selfie column PORTA NOVA RED NAOMI CHELSEA FLOWER SHOW

There were plenty of visitors at the stand porta nova red naomi chelsea flower show

Morgan shares a hearty laugh with comedian/actor Su Pollard porta nova red naomi chelsea flower show

The florists having fun at work porta nova red naomi chelsea flower show

They used Porta Nova Red Naomi and other flowers in their beautiful exhibit porta nova red naomi chelsea flower show