Porta Nova werkt samen met twee specialisten, Poot en Van Hattem, om ervoor te zorgen dat we volop gebruik kunnen maken van al het extra zonlicht dat de natuur ons in de lente en de zomer biedt. 

Krachtig zonlicht kan de planten en bloemen beschadigen (verbranden), terwijl de warmte in de kas de kwaliteit kan aantasten. Daarom brengen de meeste kwekers overal ter wereld ’s zomers kalk aan op hun daken. Het probleem met het gebruik van kalk is dat de hoeveelheid zonlicht waar de planten van houden, ook wordt verminderd.

In samenwerking met specialisten maakt Porta Nova nu gebruik van een speciale coating. Onze glazenwasser-robot sproeit met precisie een dun laagje van deze coating op de ramen van de kas. 

Met deze diffuse coating (‘Rediffuse‘) breken we de baan van de stralen, terwijl er nog steeds 95% van het zonlicht naar binnen komt. Het licht wordt beter verdeeld in de kas, zowel horizontaal als verticaal. Er zijn geen lichte en donkere gedeelten meer. Dankzij de gelijkmatigheid van het licht, ervaart het gewas minder stress en groeit beter.

In het vroege voorjaar wordt de coating aangebracht, waardoor het zonlicht wordt getemperd, de warmte buiten blijft en het gewas positief wordt beïnvloed. Het licht dringt dieper door in de planten en er vindt meer fotosynthese plaats in de onderste bladeren.

Roof coating de lente
Redusol diffuse action de lente

Dit verbetert het algehele klimaat en de gezondheid van de planten, waardoor ze beter groeien, grotere knoppen ontwikkelen en de bloembladeren niet ‘verbranden’. Zo kweken we het hele jaar Porta Nova-rozen van topkwaliteit.