Porta Nova & “Zoektocht naar het perfecte klimaat.

In onze kwekerij moeten onze rozen zich helemaal thuis voelen. Wij doen er alles aan om de beste omstandigheden te scheppen. Het perfecte klimaat creëren, is als zoeken naar onze heilige graal!

We willen een klimaat waarin we op ecologische en betaalbare wijze rozen van perfecte kwaliteit in grote volumes kweken.

Om onze telers te helpen, installeerden we de nieuwste technieken in onze nieuwe kas. Ik toon het je even.

 Greenhouse

First of all, the greenhou

Om te beginnen is er de kas zelf. Ze is gemaakt van staal en glas en is 7 meter hoog. Er zitten glazen ramen in het dak, die met onze klimaatcomputer worden geopend en gesloten om het teveel aan hitte of vocht weg te laten.

Net onder de ramen zie je onze speciale dubbele schermen van Ludwig Svenson. In de winter houden we daarmee de warmte binnen en in de zomer houden we hitte en zon buiten.

Belichting

De verlichting in onze kassen is een combinatie van traditioneel ‘Sonte-licht’ en ultramodern ledlicht. Zo krijgen de planten al het licht dat ze nodig hebben om perfect te groeien.

Traditioneel licht helpt om efficiënt te verwarmen in de winter. Het ledlicht is perfect afgestemd op de noden van onze rozen en drukt de energiekosten met 25%.

En belangrijk: we kopen groene energie voor onze lampen

Klimaatsensoren

Een van onze belangrijkste innovaties zijn deze doosjes. Het zijn klimaatsensoren die we samen met Technolution ontwikkelden.

Elke kas heeft er 120. Ze zijn gebaseerd op ‘het internet der dingen’ en werken via een zogenaamd LORA-netwerk. Een netwerk van deze sensoren meet voortdurend veranderingen in temperatuur en vochtigheid in de hele kwekerij en geeft ons een driedimensionale scan van het klimaat overal in de kas.

Climators Om gasloos te kweken

Om de kas te verwarmen, slaan we de warmte in de zomer 100 meter onder de grond op.

Zo verkoelen we in de zomer en verwarmen we in de winter op een milieuvriendelijke manier.  Wij zijn de eerste rozenkwekerij die geen gas gebruikt.

Porta Nova & “Zoektocht naar het perfecte klimaat.”

Maar dat is niet alles. CO2-injectie, verwarmingsbuizen, sproeiers op het dak, een kringloopvoersysteem en natuurlijk de gezonde planten zelf hebben een grote invloed op het klimaat.

Our climate computer can steer most technology on an individual or section basis. So fed by information from the Lora network we can anticipate any climate challenges in different sections of the greenhouse.

Onze klimaatcomputer kan de meeste technologie individueel of per groep sturen. Met de informatie van het Lora-netwerk kunnen we dus anticiperen op eventuele klimaatproblemen in verschillende zones van de kas.

Dankzij dit systeem hebben we het hele jaar door een stabiel klimaat en kunnen we hier elke dag van het jaar perfecte rozen kweken.

Al deze technologie, in combinatie met de kennis van onze telers, helpt ons in onze eindeloze zoektocht naar het perfecte klimaat.