In Zweden en Finland heerst begin juni meestal een feeststemming, aangezien studenten worden vergezeld door familie en vrienden om een ​​heel speciale dag in hun leven, “Graduation Day”, vieren. Liefhebbers zullen studenten een halsketting dragen met bloemen en andere aandenkens, zoals teddyberen, om de persoonlijkheid en interesses van de student te vertegenwoordigen. Vanwege COVID-19 zijn de zaken dit jaar een beetje anders.

Heidi Mikkonen

Zoals de Zweedse bloemist Heidi Mikkonen ons vertelt. “Ik denk dat meer mensen gebruik zullen maken van bloemenbezorgdiensten omdat de traditionele “Graduation Day” feesten deze keer niet zijn toegestaan.

Als de klant besteld en de bloemen laat versturen, worden er meestal meer besteld en is het boeket groter is dan wanneer de klant de winkel binnenkomt en voor zichzelf kiest, ”zegt ze.

Masterflorist Pirjo Koppi Graduation Day porta novaPirjo Koppi en haar zus tijdens hun Graduation Day

In Finland is de Graduation Day van dit jaar op 5 juni en zullen afgestudeerden van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten rozen ontvangen terwijl ze trots de Scandinavische witte pet dragen. De situatie is ook hetzelfde als in Zweden, zegt Masterfloist Pirjo Koppi.

“Vorig jaar werd de Graduation Day uitgesteld tot herfsttijd. Dit keer is er een officiële diploma-uitreiking op scholen met alleen studenten omdat vrienden en familie niet aanwezig mogen zijn. Mensen organiseren kleinere huisfeesten in hun tuinen. We hebben een positief gevoel dat mensen veel rozen zullen kopen. ”

Masterflorist Jouni Seppänen Porta Nova Red Naomi Graduation DayMeesterbloemist Jouni Seppänen

Volgens Jouni Seppänen, een gevierde Finse meesterbloemist, zijn lange en grootbloemige rode rozen van topkwaliteit, zoals Porta Nova Red Naomi, het populairst op Graduation Day.

Porta Nova Red Naomi Graduation Day
Porta Nova Red Naomi voor Graduation Day

¨Het is een sterke traditie in Finland. Iedereen koopt lange, grote kwalitatieve rozen bij de bloemist, niet bij de supermarkt, ¨  vertelde Jouni tijdens de aanloop naar Graduation Day.