Heidi Mikkonen is een Zweedse bloemenkunstenares die ongelooflijk ervaren is en een voorliefde heeft voor kunst. We spraken Heidi na haar deelname aan de Floral Fundamentals fotoshoot die onlangs plaatsvond, waar ze prachtige ontwerpen heeft gemaakt met Porta Nova Naomi rozen.

Heidi Mikkonen florist spectacular naomi designs
Heidi Mikkonen

Heidi zit al 25 jaar in het vak, en begon al met deelname aan wedstrijden bloemschikken vanaf haar 17e. Ze herinnert zich met plezier terug aan toen ze op haar 22e, in 1999, de gouden medaille voor Zweden won tijdens het WorldSkills evenement dat in Montréal werd gehouden.

“Daarna ben ik als demonstratiebloemiste aan de slag gegaan. Ik geniet hiervan omdat ik kan doen wat ik leuk vind, namelijk lesgeven, deelnemen aan wedstrijden, en demo’s en workshops geven”, zegt ze.

Heidi heeft de kans gehad haar vaardigheden aan te scherpen in enkele van de meest geprezen bloemenwinkels van Zweden, en ze is momenteel lid van het Zweedse Jude-team voor bloemenwedstrijden.

“Drie jaar geleden ben ik mijn eigen zaak begonnen als freelance bloemist. Mijn passie ligt in het vakmanschap dat erbij komt kijken, en na al deze jaren ben ik nog steeds gek op bloemen”, bevestigt Heidi over haar liefde voor het vak.

“Zweedse bloemisten zijn bedreven in hun vak, en we hebben veel goede scholen voor bloemsierkunst in Zweden. Bloemisten hier zijn er goed in om kleurencombinaties te maken en gebruiken hun bloemschikmateriaal met veel respect”.

Veelzijdig Boeket

Heidi Mikkonen red naomi bouquet

Dit boeket kan gebruikt worden voor Valentijnsdag, Moederdag, een verjaardag, of zelfs als bruidsboeket als de bruid een groter ontwerp wil.
“Ik houd van contrasten en de ronde uitgesproken roos ziet er aanlokkelijk uit met de speelse stelen van de Lonicera die er omheen dansen. Ook de ruwe textuur in de takken geeft een contrast met de fluweelachtige roos. Het handgebonden boeket heeft natuurlijk de mooie Porta Nova Red Naomi, cymbidium, Magnolia en Lonicera”.

Pluizige wolk

Behalve Porta Nova White Naomi gebruikte Heidi voor dit boeket ook Syringa, Viburnum, en Magnolia. Heidi omschrijft dit bijna aaibare ontwerp als een droom, als een mooie pluizige wolk.

Red Naomi Paraplu

Heidi Mikkonen Red Naomi parasol

Op de rommelmarkt vond ik een oude paraplu, die ik als basis heb gebruikt voor het ontwerp. Toen heb ik de Porta Nova Red Naomi blaadjes erop gelijmd. Omdat de rozen zo groot zijn, had ik eigenlijk niet zo veel stelen nodig.

White Naomi Krans van Heidi

Deze krans kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Hij kan dienen als tafeldecoratie en zal vooral goed staan op een ronde bruiloftstafel. Hij zou ook mooi zijn als rouwkrans. “De grote Porta Nova White Naomi bloemen en amaryllis maken de krans statig. Licht en bleek van kleur, kleurrijk”, zegt Heidi die het smetteloze contrast beschrijft.

White Naomi gemixt boeket

Een prachtig boeket geschikt voor alle gelegenheden. Dit kan een geweldig cadeau zijn voor Moederdag, of zelfs als een bruidsboeket.