Jimmy Englund heeft al bijna 28 jaar ervaring in de bloemsierkunst. Het grootste deel van de tijd werkte hij als kunstenaar in het veld. De afgelopen jaren is Jimmy manager en artistiek directeur van Stilfloristerna, een Zweedse bloemenwinkel die beroemd is vanwege de ongeëvenaarde unieke creaties en de coole look. We spraken Jimmy over zijn ambities en over enkele ontwerpen die hij maakte voor een recente fotoshoot voor Floral Fundamentals.

Jimmy Englund with Porta Nova roses for Floral Fundamentals photoshoot
Jimmy Englund

Wat betekent bloemsierkunst voor jou? En waardoor laat je je inspireren?
Bloemsierkunst betekent heel veel voor mij en voor het team van Stilfloristerna. Een goed ontwerp moet met vorm en kleuren het juiste gevoel uitdrukken, om de emotie tevoorschijn te brengen die je in elke situatie wilt vangen.

Mijn inspiratie haal ik uit allerlei verschillende bronnen en situaties. Dat kan van alles zijn, van een nieuwe variëteit van een kweker tot een ander soort materiaal dat je in een speelgoedwinkel of in de supermarkt vindt. Ik vind het leuk om verschillende soorten materialen op te pakken die ik nooit eerder in een ontwerp heb gebruikt. Zo stond ik jaren geleden in een supermarkt tussen allerlei verschillende soorten pasta en het schoot me te binnen dat ik daar wel eens hele toffe designs mee kon maken. En dat werkte! Een andere keer kwam ik in een speelgoedwinkel en zag ik kleine houten wieltjes. Ik dacht vervolgens: daar kan ik een heel ander soort bruidsboeket van maken. Het bleek een groot succes.  

Wat was een bjizonder moment uit je loopbaan als bloemsierkunstenaar?
Een van mijn allerdierbaarste herinneringen was een huwelijk, jaren geleden. De bruid had gevraagd om een traditioneel boeket met roze rozen. Naarmate de voorbereidingen en de besprekingen voor de bruiloft vorderden en we bezig waren met de planning voor de bloemen, kwam het bruidspaar met het verzoek om hun bruiloft een tropisch thema te geven, en of ik kokosnoten wilde gebruiken voor op de tafels. Dus vroeg ik of ook het bruidsboeket binnen dat tropische thema viel. En plotseling had ik een buitengewoon persoonlijk bruidsboeket gecreëerd, met een kokosnoot die was gevuld met tropische bloemen, als een soort lange sluier van talloze kleuren. Heel anders dan een traditioneel boeket en op geen enkele manier vergelijkbaar met het boeket van roze rozen dat in eerste instantie de bedoeling was. Het paar werd nog gelukkiger toen ze zich realiseerden dat een persoonlijk ontwerp hen zo veel meer gaf dan een traditioneel boeket.

Een verkenning van Jimmy Englund’s ontwerpen

Blikvanger voor de dinertafel

Voor deze tafelkrans heb ik een ringvormig stuk Oasis-steekschuim gevuld met verschillende zomerbloemen om een zonnige sfeer te creëren. Het steekschuim is bedekt met wol en woldraden van Lehner Wolle. Zonder de plaat kan dit ontwerp ook als rouwkrans worden gebruikt.

Zeg JA!

Dit boeket zit boordevol liefde, perfect voor een verloving of voor Valentijnsdag. De platte, ronde basis is gemaakt van simpel staaldraad, met Cymbidium-orchideeën in waterbuisjes en Astilbe tussen de Porta Nova​ Red Naomi-rozen.

Wandkrans met White Naomi

Jimmy wikkelde verschillende soorten wol om de strokrans en bevestigde daar aan één kant enkele kleine blokjes steekschuim op. Daarna vulde hij het schuim met verschillende soorten bloemen voor een compacte en interessante creatie, en maakte het geheel af met bloeiende wijnranken.

Handgebonden boeket

Dit is een wilder gevormd boeket, met de uitstraling van een boeket tuinbloemen. Het boeket bevat zowel bloemen met een lange steel, als met een korte steel. Jimmy nam ook zowel spitse als ronde bloemen met verschillende textuur op in het boeket.  

Zonovergoten, cool en stijlvol

Het idee van Jimmy was om een boeket te maken met de zonsondergang als inspiratie. Dit is een gestructureerd ontworpen boeket, voor een coole, stijlvolle uitstraling.

Verjaardagsboeket met rijke textuur

Naast Porta Nova White Naomi gebruikte Jimmy ook used Lisianthus, Bouvardia, Astrantia, Begonia, gedroogd gras en Cobrablad. Hij combineert graag bloemen om een interessante textuur te creëren, zoals grote en kleine bloemen, of veelvoorkomende en zeldzame bloemen. Ik vind het ook leuk om de bloemen met andere materialen te combineren, zoals veren, wol, houten knopen, draden, enzovoorts. Dat maakt de ervaring rijker. In dit boeket versterken het gedroogde gras, de Cobrabladeren en de houten knopen het gevoel dat ik wil oproepen.

Schitterend tafelstuk

Jimmy red naomi table design

De basis voor dit ontwerp wordt gevormd door diverse blokken Oasis, met draden en lijm aan elkaar bevestigd en bedekt met wol en wollen draden van Lehner Wolle. Het steekschuim is daarna gevuld met talloze bloemen, waaronder Porta Nova Red Naomi, Bouvardia, Cymbidium-orchideeën, Germini en Lisianthus, en vormt zo een prachtige blikvanger voor de hoofdtafel.

Lieflijke textuur door Jimmy

Jimmy Englund White naomi

Voor een interessante textuur heeft Jimmy White Naomi gecombineerd met Chrysanthemum, Syringa en Phalaenopsis-orchideeën. De platte, ronde basis is gemaakt van simpel staaldraad.

Als je een groot boeket wil met veel bloemen en geuren in een platte, ronde vorm, voor een huwelijk of een verjaardag, is dit waarschijnlijk de beste keuze. De techniek om een frame van staaldraad te gebruiken voor een grotere en plattere structuur is iets wat we bij Stilfloristerna voor veel van onze boeketten gebruiken, eigenlijk voor allerlei gelegenheden.

Aantrekkelijke glamelia

Jimmy Red Naomi glamelia

Deze decoratie is geïnspireerd op een glamelia, gemaakt met steekschuim van Oasis. De bloemblaadjes van de lelies zijn van de stelen gehaald en stuk voor stuk vastgelijmd in een cool ontwerp. Tussen de lelieblaadjes heeft Jimmy Porta Nova Red Naomi, Cymbidium-orchideeën, Bouvardia en Lisianthus gestoken.