Ervaar een fascinerende reeks emoties bij het zien van een goed uitgevoerd bloemenarrangement. Dit gebeurde op tal van verschillende manieren tijdens het weekend van de bloemsierkunst op de Fleuramour in Alden Biesen, België. De Nederlandse meesterbloemist Lana Bates was een van de deelnemende kunstenaars tijdens het evenement en haar presentatie met onder meer Porta Nova Red Naomi-rozen was zo schitterend en poëtisch als maar mogelijk is.

lana bates porta nova fleuramour 2018 structure

Opzet van de basisstructuur

“Voor mij heeft elk project een diep filosofische betekenis, en dit jaar heb ik geprobeerd dit te koppelen aan het thema van het evenement ‘Urban Roots'”, vertelt Lana over haar aanpak dit jaar op Fleuramour.  

lana bates porta nova fleuramour 2018 fun at work

Met veel plezier hard werken aan het creatieve proces

De bloemsierkunstenaar heeft diverse prijzen gewonnen en wordt door anderen beschreven als iemand met een joviale houding die bijzonder gepassioneerd en serieus is als het om haar werk gaat. Ze is ook docent en geeft demonstraties op tal van locaties wereldwijd. Lana, die net als andere ontwerpers haar sporen verdiend heeft, is erop gebrand om producten van topkwaliteit te gebruiken in haar creaties. Daarom vormden Porta Nova Red Naomi-rozen het middelpunt van haar compositie op Fleuramour.

Lana bates fleuramour alden biesen porta nova roses red naomi ready

De basisstructuur is klaar

Op zoek naar balans

Een treffende titel, want Lana wilde met haar compositie benadrukken hoe belangrijk het is dat we ons eigen bestaan liefhebben en het leven enthousiast omarmen.


“Ieder van ons is voortdurend op zoek naar balans tussen een alledaagse buitenwereld en een krachtige innerlijke wens om de harmonie van geluk te vinden. Vaak zijn we opgesloten tussen muren van zorgen, angsten en problemen, terwijl we terug willen naar de vrijheid en rust die de natuur biedt. Het is geen gemakkelijke weg, vaak een draaikolk van inspanningen en twijfel, maar de enige manier om muren af te breken en die gewenste balans te vinden, is frisse lucht opsnuiven, prachtige bloesems bewonderen, houden van het leven zoals het is,” schrijft ze.

Lana bates fleuramour alden biesen porta nova roses red naomi adding flowers

Tijd om Porta Nova Red Naomi-rozen en andere bloemen toe te voegen. Lana strooit ook rozenblaadjes van Porta Nova-rozen om het gewenste effect te bereiken

Lana en haar team creëerden een illusie van een draaikolk die door de kasteelmuren van Alden Biesen komt. Voor de compositie gebruikten ze 400 Porta Nova Red Naomi-rozen. Ze schilderden meer dan 1000 houten stokjes in kaneelkleur om een zelfdragende constructie te maken. De tinten van de bloemen veranderden als een prachtige stroom uit het diepe rood van de Porta Nova Red Naomi in karamel, huidkleurig en een zweem oranje. De bloemen werden in glazen buisjes geplaatst en bleven perfect tot op de laatste dag van het mega-evenement.

Lana bates porta nova red naomi fleuramour alden biesen roses and sticks

Ze gebruikten 400 Porta Nova Red Naomi-rozen. Ze schilderden meer dan 1000 houten stokjes in kaneelkleur om een zelfdragende constructie te maken

Lana werkte samen met Agnieszka Sophie Dembinska (Polen), Yulia Tzygankova (Rusland), Nikita Gridasov (Rusland), Natalia Rubchenko (Oekraïne), Victoria Pereverten (Oekraïne) en Lydmila Bunina (Nederland).

lana bates fleauramour 2018 porta nova red naomi the team

Lana Bates (vooraan in het midden) en haar team bloemsierkunstenaars

lana bates fleuramour porta nova red naomi final structure

Het eindresultaat

lana bates porta nova red naomi roses fleuramour 2018

Een gedetailleerd beeld van het arrangement

lana bates porta nova fleuramour aerial view

Een beeld van het arrangement vanuit de lucht

lana bates red naomi alden biesen 2018 focal point roses

Porta Nova Red Naomi-rozen als middelpunt van het arrangement

lana bates in search of balance fleuramour alden biesen porta nova

Op zoek naar balans, door Lana Bates, met Porta Nova Red Naomi