De Britse bloemsierkunstenaar Laura Leong begon haar carrière ongeveer dertig jaar geleden. Ze zette haar eerste stappen in het vak in een bloemenwinkel, waar ze met hulp van haar collega’s en docenten haar vaardigheden perfectioneerde. In dit gesprek vertelt Laura iets over haar ervaringen in de bloemisterij en over haar passie voor het lesgeven in bloemsierkunst. Ook deelt ze een paar hartverwarmende verhalen uit de COVID 19-periode met ons. Verder vertelt ze uitgebreid over de ontwerpen met Porta Nova Red Naomi en White Naomi die ze maakte voor een recente tentoonstelling van Floral Fundamentals.

laura leong porta nova floral fundamentals
Laura Leong

Kun je ons iets meer vertellen over de beginjaren van je deelname aan wedstrijden in bloemsierkunst?

Vanaf het begin vond ik het al leuk om mee te doen aan wedstrijden, maar pas later heb ik me er echt op geconcentreerd. Ik besefte dat een wedstrijd je in een hoger tempo laat groeien als ontwerper. Ik heb enorm geluk gehad dat ik twee keer de titel Chelsea Florist of the Year heb gewonnen en de Interflora Florist of the Year. Door de wedstrijden werd mijn carrière boeiender en kon ik over de wereld reizen om mijn ontwerpen te presenteren. Ook ben ik betrokken geraakt bij World Skills UK.

VIDEO

Heb je nog een paar hartverwarmende en bemoedigende bloemistenverhalen uit het Verenigd Koninkrijk, in deze tijd van COVID-19?

Het was geweldig om te zien dat onze mensen in de zorg werden gewaardeerd en bedankt voor hun ongelofelijk harde werken, hun moed en onzelfzuchtigheid. Talloze bloemengroothandelaren bezochten verschillende ziekenhuizen om bloemen te brengen naar het verplegend personeel. Een lid van mijn ploeg in Noord-Ierland werkt in een winkel waar in de eerste fasen van de lockdown vijftig boeketten werden gemaakt voor NHS-medewerkers. De lokale gemeenschap organiseerde dit gebaar en bracht het geld bij elkaar. Bloemen zijn onze manier om iemand te bedanken. Bloemen zijn ook een manier om eenzame mensen te laten zien dat ze niet alleen zijn in deze moeilijke tijd.

Wat maakt je zo’n gepassioneerde docent bloemsierkunst?

Ik vind lesgeven geweldig omdat ik het voorrecht had in mijn eigen carrière te kunnen werken met fantastisch plantenmateriaal en formidabele mentoren. Ik hoop dat de volgende generatie dat ook meemaakt. Ik vind dat je de best mogelijke opleiding moet zoeken en die kennis moet toepassen op commercieel design dat in de sector kan worden gebruikt, maar ook op design dat meer bij kunst in de buurt komt.

Wat inspireert Laura?

Wat me het meest inspireert is meestal het plantenmateriaal zelf; de unieke kenmerken en hoe die het beste kunnen worden uitvergroot of benadrukt.

Kerst en Valentijnsdag vallen vroeg dit jaar met de zeven prachtige ontwerpen van Laura

1. Kerstmis valt vroeg dit jaar!

Dit is een commercieel kerstontwerp met veel sculpturale materialen en rijke kleuren, dat lang mooi blijft

2. Boeket – Harmonie in rood

Dit boeket bevat een scala aan tinten, tonen, nuances en schakeringen in het roodpalet. Het ontwerp krijgt ruimte door de berkentwijgen en er is geen groen toegevoegd om zo alle aandacht te vestigen op de kleurbalans en de individuele silhouetten van de bloemen. De Red Naomi speelt een belangrijke rol bij het toevoegen van de zuivere kleurtoon in de harmonie van kleuren. Het ontwerp is geschikt als kerstdecoratie in een kamer of als kerstgeschenk.

Boeket - Harmonie in rood laura porta nova

3. Tafelstuk Magisch Fluweel

Dit is een commercieel ontwerp voor een kerststuk dat lang mooi blijft en dat perfect past op een bijzettafel in een moderne omgeving. De fluweelzachte structuur en kleur van de rozen vormen het hoogtepunt van dit ontwerp, terwijl de asymmetrische plaatsing van de vanda ritme en beweging toevoegt.

laura porta nova Tafelstuk Magisch Fluweel

4. Winterse kerst

Dit is een kerstboeket met een winterse uitstraling. Een wolk Porta Nova White Naomi wordt spiraalvormig gebonden in een kader van pijnboom, dennenappels, bouvardia en astilbe. Twee perfecte stengels vlinderorchidee brengen ritme en drama in dit luxe geschenk.

5. Gemengd boeket

Een gemengd boeket in felle kleuren, gevat in een kader van corylus, dat perfect geschikt is voor Valentijnsdag. De Porta Nova rozen leveren de traditionele romantische sfeer, in combinatie met een selectie andere bloemen 

Gemengd boeket laura porta nova

6. Een Schotse kerst

Het gevoel van een traditioneel Schotse kerst met Red Naomi, gerbera, jatropha en helleborus in compacte groepen, omlijst met lint in ruitmotief

7. Vertederende liefde

Een valentijnshart dat de perfectie en knopgrootte van de Red Naomi benadrukt, in contrast met de grijze Lehner wol en de vanda orchideeën in roodtinten. Een alternatief ontwerp om aan de wand te hangen.