Linda Nielsen, een getalenteerde bloemsierkunstenares uit Denemarken, heeft onlangs een aantal intrigerende ontwerpen gemaakt met Porta Nova Red Naomi rozen. Deze ontwerpen waren te zien in een recente fotoshoot aan huis. We hadden een gesprek met Linda over haar loopbaan en het maken van de spectaculaire ontwerpen.

Hoe ben je in de bloemsierkunst terecht gekomen en wat geeft inspiratie voor je werk?

Linda Nielsen

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in bloemen en de natuur. Maar mijn carrière als bloemist begon pas in 2008. Ik ben een nieuwsgierig en leergierig type, dus ik heb snel veel kennis opgedaan op het terrein van de bloemsierkunst. Ik doe vaak inspiratie op voor mijn ontwerpen door een wandeling te maken in de prachtige omgeving waar ik woon, vlakbij de fjorden en het bos. Daar vind ik allerlei materialen, zoals hout en steen. En deze vormen dan het begin van een ontwerp. Of ik begin met een paar bepaalde bloemen die ik zal gaan gebruiken. Een idee kan ook geïnspireerd worden door de specifieke uitstraling die ik aan het ontwerp wil geven.

Wat adviseer je aan je studenten en mede-bloemisten over het gebruik van bloemen van goede kwaliteit?

Ik zou zeggen, goede kwaliteit van bloemen, materiaal, en gereedschap is al het halve werk. Het is ook heel belangrijk om bloemen van goede kwaliteit te gebruiken om ervoor te zorgen dat je klanten bij je terug blijven komen.

Hoe is het met de zaken gegaan ten tijde van de pandemie?

Ik heb een online school voor bloemsierkunst, dus ik ben heel, heel, heel erg druk geweest!

Geniet volop van het leven!

De oesters komen vanuit de fjord waar ik woon. Hun textuur is geweldig, en ze zijn luxueus zoals de Porta Nova Red Naomi rozen. Dit was de perfecte combinatie. De kwaliteit van de rozen komt naar voren in de zin: “lang nadat de oesters zijn gegeten en de champagne is gedronken, staan de rozen er nog”.

Red Naomi Table design with oysters by Linda Nielsen

Ik heb het gemaakt door een blok natte zwartkleurige oasis steekschuim op een groot bord te leggen. De oesterschelpen zijn rond de rand van het bord gelijmd, het zichtbare deel van het bord werd bedekt met zand, en vervolgens werden de Porta Nova Red Naomi rozen in het schuim geplaatst.  Ik hou van de grote uitstraling van dit ontwerp met slechts één soort bloem. Het brengt een zeer elegante aanblik teweeg.

Op zoek naar balans

De boodschap achter dit ontwerp is dat we soms overdrijven met onze ontwerpen. Sommige opdrachten worden overladen met spectaculaire ontwerpen, waarbij een zee van bloemen wordt gebruikt. Het is zeker mooi, maar zie je echt die ene bloem, en hoe mooi die is? Ik denk van niet. Het maken van een ontwerp als dit, waarbij bloemen uit de transportemmer worden gegoten, maakt denk ik wel duidelijk wat ik bedoel. We moeten een balans vinden.

Linda red naomi design floral fundamentals 2

Het ontwerp begon met een oud dienblad van een tuinman. Vervolgens maakte ik een berg van nat oasis steekschuim, waarna ik de bloemen in het schuim plaatste alsof ze uit de transportemmer werden gegoten. Uiteindelijk plaatste ik de transportemmer bovenop de berg en gebruikte een paar bamboestokken om hem op zijn plaats te houden.