Lucinda Maria van der Ploeg met collega Karin Pasman op het Lottum Rozenfestival

De straten van het dorp Lottum worden ieder jaar tijdens het Rozenfestival prachtig ‘verlicht’ met rozen. Het festival is ooit begonnen als kleine tentoonstelling van tuinrozen die waren afgesneden om de plantengroei te stimuleren, maar trekt nu wel 60.000 bezoekers aan. 2016 was vooral een uitzonderlijke editie omdat er, anders dan in het verleden met slechts één ontwerper, nu acht getalenteerde bloemschikkers deelnamen aan het feest waarop een 2 kilometer lang traject versierd werd met rozen. Een van de floral designers die aanwezig was op het Rozenfestival 2016 was Lucinda Maria van der Ploeg, een creatieve en gedreven bloemist die bekend staat om haar unieke en uitgebreide designs.

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 3

Een van Linda’s creaties op het Lottum Rozenfestival met Porta Nova Red Naomi’s

Lucinda is al van kinds af aan gek op bloemen. Dit is een van de redenen waarom ze bloemist wilde worden. Ze haalt onder andere ook inspiratie uit de natuur, het strand, de duinen, kunst en creativiteit.

“Ik ben mijn hele leven een bloemenmeisje geweest,” zegt ze. “Mijn vader kweekte verschillende soorten bloemen, dus ben ik letterlijk opgegroeid in de bloemenvelden.

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 10

Een van Linda’s Rhythm of Art-creaties op het Lottum Rozenfestival met Porta Nova Red Naomi’s

Rythm of Art
Op het Rozenfestival kreeg Lucinda de opdracht een 175 meter lang traject van de straat te versieren. Haar deel omvatte ook een oprit en een snackbar.

“Ik besloot om open structuren te maken zodat mensen rond konden lopen tijdens het bekijken. In de creatie zat een lijn waarin grote hooiballen werden herhaald. Deze waren allemaal versierd met bloemen, maar iedere bal was op zijn eigen manier versierd. Het thema van het festival dit jaar was ‘Rozen uit de kunst’, dus hebben we ‘Rhythm of Art’ (‘Ritme van de kunst’) gecreëerd. Om dit te bereiken, waren de versierde hooiballen als een ritme op straat geplaatst.”

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 33

Lucinda (midden), Karin Pasman (2e links) en team tijdens het Rozenfestival in Lottum

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 22

Lucinda hard aan het werk op het Rozenfestival in Lottum. Haar creatie Rhythm of Art bevatte een lijn waarin grote hooiballen werden herhaald die allemaal uniek waren versierd met bloemen

Porta Nova Red Naomi
Lucinda’s kenmerkende stijl bestaat uit werken met natuurlijke materialen en hun pracht naar voren halen, zelfs als het gebruikte materiaal is opgedroogd is beschadigd. Zij heeft ook een speciale voorliefde voor de Red Naomi’s van Porta Nova. Ze zegt dat de kwaliteit van Porta Nova’s Red Naomi’s bloemisten niet teleurstelt. 

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 2

Lucinda’s ontwerp Rhythm of Art had een lijn waarin grote hooiballen werden herhaald. Deze bevatte Red Naomi’s van Porta Nova.

“Volgens mij kweekt Porta Nova de beste kwaliteit Red Naomi’s. Porta Nova is een bedrijf dat de pracht en glans van een rode roos begrijpt!” Ze zegt ook dat de Red Naomi bij vele gelegenheden als versiering kan worden gebruikt.

“Het belangrijkste en meest opwindende voor een floral designer is om te zorgen dat gebruikte bloemen goed blijven en hun vorm behouden. De kwaliteit van Porta Nova stelt ons nooit teleur,” zegt Lucinda.

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 7

Lucinda’s ontwerp Rhythm of Art had een lijn waarin uniek versierde grote hooiballen werden herhaald. Deze had Red Naomi’s van Porta Nova.

Waarom ik van mijn werd hou
Toen we haar vragen wat ze het leukst vind aan bloemist zijn, begon Lucinda met een eenvoudig maar diep antwoord… “Bloemen in mijn handen hebben,” zegt ze.

“Bloemen laten schitteren door prachtig werk en, wat ik het belangrijkst vind, mensen raken! Ze emotioneel raken door mijn werk. Ik geniet ervan als mijn werk mensen laat lachen en huilen, omdat dit belangrijke aspecten van het leven zijn. Lucinda houdt ook van mensen ontmoeten en netwerken.

“Ik hou denk ik van mensen!” zegt de floral designer.

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 5

Lucinda’s ontwerp Rhythm of Art had een lijn waarin grote hooiballen werden herhaald. Deze bevatte Red Naomi’s van Porta Nova.

Lucinda-lottum-Porta-Nova- 1

Porta Nova Red Naomi’s in een kunstige mix met andere bloemen