Hanneke Frankema en Clauda Tararache met een aantal van de ontwerpen die ze gecreëerd hebben tijdens Hanneke’s Masterclasses. Claudia deelt haar belevenissen van de Masterclass bij de Nederlandse kampioene.

Bij Porta Nova streven we ernaar om iedere dag dingen te verbeteren en raken we nooit vermoeid door het verzamelen van nieuwe leerpunten die ons zullen helpen de top te bereiken. Dit verhaal waarin Hanneke en Claudia samenkomen, past perfect bij waar wij in geloven.

Porta Nova red naomi masterclass hanneke and claudia tararache
Claudia Tararache

De Nederlands kampioen van Floral Design 2018, Hanneke Frankema gelooft er heilig in dat iedere bloemist grote liefde en passie moet hebben voor dit mooie vak. Ze zegt dat de liefde die je in je werk stopt duidelijk naar voren komt in het eindresultaat. We hebben onlangs bijgepraat met Hanneke toen haar mede bloemsierkunstenares en toegewijde artieste Claudia Tararache haar ervaringen van haar een-op-een masterclass die ze bij Hanneke had gevolgd met ons deelde. Een aantal van de prachtige arrangementen die ze gemaakt hebben tijdens de Masterclasses zijn samengesteld met Porta Nova Red Naomi en White Naomi rozen.

Hanneke organiseert al jaren Masterclasses voor individuen en groepen en beschouwt dit als een van haar meest favoriete dingen om te doen. Claudia beschrijft haar ervaring met Hanneke als geweldig.

Porta Nova white naomi masterclass hanneke and claudia
Hanneke

“Ik ben gek op les geven!” zegt Hanneke. “Iedereen die bij mij komt is zeer gemotiveerd en leergierig. Bovendien zijn de meesten van hen die ik les geef al gevestigde bloemisten, waardoor we echt in de details kunnen treden aangezien ze de basis al kennen. Met Claudia was het fantastisch! We hebben zo veel dingen gemaakt omdat ze zeer getalenteerd is en vlot werkt. Ik had een geweldige tijd toen ze hier was.”

Claudia heeft Hanneke voor het eerst ontmoet tijdens een online cursus en was opgetogen toen ze merkte dat ze zo’n goede docente was.

Claudia

“De een-op-een cursus zorgde ervoor dat ik veel meer kon leren dan dat ik voor mogelijk had gehouden. Hanneke wist precies hoe ze me de arrangementen die ik ging maken duidelijk moest maken en gaf aan hoe ik er een solide basis voor kon leggen. Maar natuurlijk is de algemene schikking van bloemen ook zeer belangrijk en we hebben dit aspect absoluut niet verwaarloosd. We hebben het veel gehad over hoe je bloemen positioneert en hoe je kleuren kiest. Ik vond het erg tof dat iedere dag vol uitdagingen zat en dat geen van de 12 dagen hetzelfde was. We hebben bruidsboeketten, nestboeketten, boeketten met structuren, begrafenisarrangementen, frames en nog heel veel meer gemaakt. Het was een topervaring voor mij en ik ben Hanneke dankbaar voor al de geheimen die ze over ons mooie vak met mij gedeeld heeft. Het is een geweldige kans om zo’n toegeweide mentor te hebben!” zegt Claudia. 

Voor groepslessen organiseert Hanneke doorgaans vaste dagprogramma’s die bestaan uit een dag voor het werken met frames en andere technieken, een dag voor bruidswerk en een dag voor sympathie-arrangementen.

Porta Nova red naomi masterclass hanneke and claudia close up

Ze laat veel voorbeelden en technieken zien tijdens de demonstraties. Daarmee kunnen deelnemers dingen maken die ze zelf het meest interessant vinden. Voor privélessen delen deelnemers wat ze willen leren en dan maakt ze een op maat gemaakt programma voor hen.

Porta Nova red naomi masterclass hanneke and claudia

De wassen uitdaging met Red Naomi

„Een van de boeketten heb ik met Porta Nova Red Naomi rozen gemaakt. Daarvoor heb ik een frame gemaakt van touw gewikkeld in was. Wat is dat boeket mooi geworden! Je kon mijn ogen van blijdschap zien stralen. Een andere prestatie van mij waar ik trots op ben, was een prachtig nest dat ik maar niet weg kon doen. Ik was ook gek op de bruidsboeketten en de jurk gemaakt van bloemen en varens.”

Foto’s door Nico Alsemgeest