“De beste rode rozen ter wereld te kweken met minimale impact op het milieu.”

INTRODUCEERT

GROENE NAOMI ROZEN*

EVERLASTING WORLD

We zijn trots om de meest milieuvriendelijke roos te introduceren, de RED NAOMI FUTURA. Volgens de nieuwe Europese berekeningsmethode heeft deze roos de laagste koolstofvoetafdruk van alle rozen op de Europese markt. Het FUTURA-label is het groenste scenario van Porta Nova,  gebaseerd op 2023 metingen en uitgaand van 100% windenergie. 

EVERLASTING QUALITY

Having completed the installations of the “Climators,” Na de installatie van de “Climators”, de privé elektriciteitskabel en LED-verlichting, hebben we nu de mogelijkheid om perfecte rozen te kweken zonder (fossiel) gas te gebruiken, en kunnen we kiezen voor 100% windenergie als bron. Tegen een kleine meerprijs bieden we je nu de keuze om ons topkwaliteit Red Naomi-assortiment te kopen met de laagste voetafdruk mogelijk.

EVERLASTING CARE

Kweken met de laagste CO₂-voetafdruk is geweldig, maar duurzaamheid gaat verder dan alleen koolstof. Watergebruik en bestrijding van ziektes en plagen zijn andere belangrijke factoren om te overwegen.

We vangen regenwater op van onze daken en die van onze buren om onze planten te irrigeren. Onze gesloten bemestingssystemen zorgen voor 100% hergebruik van overtollig water, zonder verspilling of gemors, en voorkomen daarmee lozing in de bodem.

We streven naar 100% biologische bestrijding van plagen door natuurlijke vijanden te gebruiken om schadelijke insecten te bestrijden. Daarnaast gebruiken we zelfs een ‘zonnekanon’ met UVC-licht dat door onze kassen patrouilleert om andere plagen effectief aan te pakken.

Met behulp van milieu-impacttools op basis van de Flori-PEFCR voeren we een complete evenscyclusanalyse uit. We zijn ervan overtuigd dat we op diverse onderdelen al goed scoren, maar ook gebieden kunnen identificeren voor verdere verbetering.

ONZE MISSIE BLIJFT: DE BESTE RODE ROZEN TER WERELD KWEKEN MET MINIMALE IMPACT OP HET MILIEU.



ONZE RED NAOMI ROZEN

Porta Nova Red Naomi rozen hebben een perfect rode kleur met een gladde, fluwelen tint. Ze is de enige rode roos met een uitzonderlijk grote bloem en een subtiele geur, zo mooi dat het je zintuigen zal verwennen.

Ze heeft alles: lange stelen, uitstekende transporteerbaarheid, superieur vaasleven.

Red Naomi rozen van Porta Nova zijn de ultieme rode rozen om iemand te verrassen, laten smelten of bedanken!

Bij Porta Nova streven we ernaar om de beste rode rozen ter wereld te kweken met minimale impact op het milieu.

Om een goede toekomst voor ons bedrijf en onze kinderen te waarborgen, weten we dat we ook een gezonde aarde nodig hebben. Daarom richten we ons, naast het verbeteren van de kwaliteit van onze rozen, op duurzame teelt. Het gaat niet alleen om de bloemen; het gaat ook om zorg dragen voor de planeet.

In de afgelopen 8 jaar hebben we serieus geïnvesteerd in verschillende technieken voor duurzame teelt. Ons doel is om Red Naomi rozen te kweken met de laagste CO2-voetafdruk in de branche.

Centraal in onze aanpak staat de mogelijkheid om zonder gas te telen en in plaats daarvan groene energie te gebruiken! En sinds november 2023 kunnen we dat zelfs 100% doen, waarmee we onze carbon footprint met 95% verlagen!


Hoe hebben we dat bereikt:

De Climator

We zijn begonnen met de installatie van ons ‘Climator’-systeem, waarmee we warmte uit de zomer kunnen opvangen en opslaan als warm water 100 meter onder de grond. In de winter gebruiken we dit hete water opnieuw om onze kas op een uiterst efficiënte en duurzame manier te verwarmen.

Groene energie

Vijf jaar geleden hebben wij gëinvesteerd in een 6km lange privé-stroomlijn die ons verbindt met het dichtstbijzijnde elektriciteitsstation. Hierdoor kunnen we elektriciteit kopen in plaats van gas te gebruiken voor verwarming en verlichting. Het voordeel is dat we dagelijks kunnen kiezen tussen gas en elektriciteit. Bovendien hebben we de mogelijkheid om te kiezen voor 100% groene windenergie.

LED lighting @ Porta Nova

LED Licht

Onze volgende belangrijke stap betrof de overgang naar ledverlichting voor optimale lichtniveaus en verhoogde energiebesparing. We zijn in 2022 begonnen met het installeren van ledverlichting en hebben de volledige overgang in 2023 voltooid. Met het gespecialiseerde ledlicht en de aanvullende warmte van de Climators besparen we nu 40% op zowel verlichtingskosten als energieverbruik.


Bent u en uw klanten klaar voor Porta Nova’s FUTURA Red Naomi rozen?”

De extra kosten per steel voor 100% windenergie zijn slechts EUR 0,02 bij de huidige energieprijzen. Voor deze minimale uitgave ontvangt u de allerbeste kwaliteit Red Naomi rozen met de laagste milieubelasting in vergelijking met rozen die wereldwijd worden geteeld en verkocht op de Europese markt.

Wanneer je zoals wij meer dan 70 miljoen rozen kweekt, wordt zelfs EUR 0,02 per steel een aanzienlijk bedrag. Het verschil zal betaald moeten worden om bestaansrecht te behouden..

Wij hebben de noodzakelijke investeringen gedaan. De vraag is niet langer hoe duurzaam wij kunnen groeien, maar bent u bereid te betalen voor het kleine prijsverschil voor een betere wereld?

Het is onze missie om een milieuvriendelijkere roos aan de consument te introduceren tegen een kleine meerprijs. Zullen we samen een manier vinden om het cumulatieve effect van marge-escalatie te vermijden?


Waarom het cumulatieve effect van marge-escalatie in de bloemenketen de introductie van duurzame producten op het niveau van de teler in de weg staat

Marge-escalatie betekent dat de prijzen in elke fase van de toeleveringsketen stijgen, omdat elk bedrijf zijn eigen marge toevoegt. Dit komt vaak voor in de bloemenindustrie, waar meerdere tussenpersonen elk de prijs verhogen om kosten te dekken en winst te genereren.

Tegen de tijd dat het product de consument bereikt, kan dit leiden tot een aanzienlijke prijsstijging. Wat begon als een relatief kleine kostenpost om duurzaamheid te ondersteunen, kan zo evolueren naar een prijsniveau dat de vraag mogelijk beïnvloedt.

Dit ‘cumulatieve escalatie’-effect verklaart waarom sommige duurzame initiatieven, zelfs als ze kosteneffectief zijn aan de bron, onbetaalbaar kunnen worden voor de eindklant.

Example calculation in flowertrade

Het meten van de voetafdruk en het maken van eerlijke vergelijkingen en keuzes.

“Dus, welke rozen moet je kopen? Gezien de voetafdruk van rozen is dit een ingewikkelde vraag, aangezien er veel manieren zijn om ernaar te kijken. “Wat is het beste?”

Is het beter om bij ons te kopen, geteeld in Nederland dicht bij de eindmarkt, maar uit een kas die verwarming en licht nodig heeft? Of is het duurzamer om rozen te kopen uit Afrika of Ecuador, waar de zon gratis is, maar waar de rozen per vliegtuig moeten worden ingevlogen of waar je oude rozen ontvangt die een maand per boot hebben gereisd? Verschillende perspectieven, verschillende keuzes.”

Flori-PEFCR

Tot voor kort wist eigenlijk niemand hoe je de juiste berekening en vergelijking kon maken. Daarom is het geweldig dat de Europese Unie op 14 februari 2024 de Flori-PEFCR-standaard heeft ondertekend.

In de afgelopen jaren is de Flori-PEFCR ontwikkeld, die een nieuwe standaard stelt voor het berekenen van de milieueffecten van een snijbloem of potplant. De definitieve versie is nu ondertekend door de Europese Commissie.

“PEFCR” staat voor Product Environmental Footprint Category Rules. Het is een set richtlijnen voor het uitvoeren van levenscyclusanalyses (LCA) van producten.

Flori Footprint Tool

Begin 2024 hebben we de Flori Footprint Tool geïmplementeerd, ontwikkeld door Greenhouse Sustainability. Deze tool biedt ons diepere inzichten in onze milieueffecten door 16 impactcategorieën te onderzoeken, zoals watergebruik, landgebruik en toxiciteit.

De Flori Footprint Tool staat op het punt FSI-compliant gecertificeerd te worden. We hebben hard samengewerkt om al onze gegevens in de nieuwste versie te uploaden. Dit resulteert erin dat we de eerste bloemenkweker zijn die kan beweren hun voetafdruk te hebben berekend op basis van de Flori-PEFCR-regelgeving.

HortiFootprint Calculator

In 2023 zijn we begonnen met onze berekeningen met behulp van de eerste versie van de “HortiFootprint Calculator.” Deze innovatieve software, ontwikkeld door MPS en LetsGrow.com, meet de CO2-voetafdruk van de tuinbouwproductie en helpt telers bij het maken van duurzamere keuzes. Belangrijk is dat deze tool gebaseerd is op de Flori-PEFCR-regelgeving.

De HortiFootprint Calculator is inmiddels ook geüpdatet om alle 16 impactcategorieën te meten en zal binnenkort naar verwachting FSI-compliant zijn. We zijn bijna klaar met het uploaden van onze gegevens in de nieuwste versie van de HortiFootprint Calculator.


Hoe verhouden wij ons tot import uit Ecuador of Kenia

CO2-voetafdruk scenarioanalyse: Rozenimport uit Kenia en Ecuador

We hebben momenteel geen specifieke gegevens over de CO2-voetafdruk van het telen van hoogwaardige langstelige rozen in Ecuador of Kenia, aangezien daar nog geen enkele teler de nieuwste footprinting-tools heeft gebruikt om hun gegevens openbaar te maken. We weten echter dat rozen uit Ecuador of Kenia per vliegtuig moeten worden vervoerd om op de Europese markten te worden verkocht, en we zijn er zeker van dat luchttransport de grootste bijdrage levert aan de voetafdruk van deze geïmporteerde rozen.

Om deze impact te beoordelen, hebben we de LCA (Life Cycle Assessment) specialisten van Greenhouse Sustainability gevraagd om de transportvoetafdruk te berekenen voor een enkele roos (50, 70 of 80 cm) van een gemiddelde Keniaanse of Ecuadoriaanse teler naar de Nederlandse markt. De resultaten worden weergegeven in de grafiek en zijn verder te verkennen in het downloadbare document. (Deze informatie is in januari 2025 bijgewerkt met de nieuwste EF-database.)

Deze cijfers zijn uiteraard gemiddelden, aangezien elke teler anders kan verpakken en het gewicht van rozen varieert. De voetafdrukreeks toont echter duidelijk aan dat bijvoorbeeld de transportvoetafdruk voor Ecuadoriaanse rozen van 80 cm wel 10 keer zo groot kan zijn als onze totale voetafdruk.

Vanuit Kenia is er een duurzamer transportalternatief: zeetransport. Hoewel deze methode inhoudt dat de rozen 30 dagen ouder zijn dan onze vers gesneden rozen, biedt het een alternatief met een lagere voetafdruk. Zeetransport heeft echter uitdagingen opgeleverd, zoals verstoringen tijdens Valentijnsdag door Houthi-rebellen of maritieme problemen in het Suezkanaal. Qua timing is het ook een uitdaging voor de handel om zo ver van tevoren te plannen en in te spelen op schommelingen in vraag en aanbod.


Onze FUTURA-voetafdrukberekening verder toegelicht

We hebben de actuele gegevens van 2023 geüpload in de Flori Footprint Tool, waarbij we aanvankelijk berekenden op basis van gas en grijze elektriciteit. Daarna konden we binnen de tool een groen scenario creëren en berekenen wat onze voetafdruk in 2023 zou zijn geweest als we alleen windenergie hadden gebruikt. Zo kwamen we tot een mogelijke voetafdruk van “cradle to gate” van 56 gram CO2 per steel.

Om de voetafdruk helemaal door te rekenen tot de eindconsument; “cradle to grave,” zullen er extra grammen CO2-voetafdruk zijn vanuit de laatste schakels in de keten. Dit hangt natuurlijk af van waarnaar je exporteert.

De voetafdruk voor de primaire verpakking wordt in de distributiefase ook berekend volgens FloriPEFCR. In ons geval voegt dit +/- 10 gram CO2 per steel toe. We vinden het een beetje vreemd dat dit niet wordt toegevoegd aan de voetafdruk van onze kwekerij tot aan de poort.

Aangezien FloriPEFCR een gemiddelde over drie jaar is, zullen we gegevens van 2021 en 2022 toevoegen en dit verder terug berekenen voor ons scenario. Maar we weten al dat dit geen groot verschil zal maken.

Bij Porta Nova doen we ons uiterste best om onze ecologische voetafdruk en het groenste scenario zo nauwkeurig en transparant mogelijk te berekenen. Natuurlijk kunt u ons op onze groene ogen vertrouwen, maar wij vinden het belangrijk om deze cijfers onafhankelijk te laten controleren en auditen.

Daarvoor hebben we ValidIT ingeschakeld. Door onze CO₂-voetafdruk te laten valideren door ValidIT, vergroten we onze geloofwaardigheid en versterken we het vertrouwen van klanten en partners. Het zou goed zijn als iedereen die footprint-tools gebruikt zijn gegevens extern laat valideren. Zo creëren we een eerlijk en transparant speelveld binnen de sector en maken we onze duurzame bedrijfsvoering zichtbaar.

Al onze rozen zijn beschikbaar als FUTURA. Hoe werkt dat?

Groene windenergie inkopen als bedrijf werkt op dezelfde manier als je dat thuis zou doen. Het is dezelfde energie die via hetzelfde stroomnet binnenkomt, maar je geeft bij je leverancier aan welke energiebron je wenst. Op deze manier kun je kiezen voor “grijze” energie of verschillende vormen van duurzame energie. Windenergie is het meest duurzaam, zij het tegen een meerprijs.

Ons doel is om de komende jaren over te schakelen naar 100% windenergie, maar dit kunnen we alleen samen bereiken.

Daarom bieden we al onze rozen aan in een FUTURA-scenario. Je kunt kiezen voor elk van onze submerken (Supra, Unica, Magna, Hollanda) als FUTURA. Elke maand kopen we het bijbehorende percentage windenergie in om deze rozen duurzaam te telen op basis van FUTURA-bestellingen. Dit proces wordt gecontroleerd door een extern bedrijf om ervoor te zorgen dat we onze claim kunnen waarmaken om deze rozen met de laagst mogelijke CO2-voetafdruk te telen.

*Overschakelen naar windenergie brengt extra kosten met zich mee. Zo moeten we bijvoorbeeld extra CO2 inkopen omdat we onze gasgestookte WKK niet gebruiken en normaal gesproken CO2 als bijproduct zouden verkrijgen.


Toekomstige verbeteringen en volledige levenscyclusanalyse (LCA).

Vooruitkijkend is het geweldig om de laagste CO2-voetafdruk te hebben, maar er is meer om rekening mee te houden dan alleen CO2. Daarom gaan we dit jaar een Levenscyclusanalyse (LCA) uitvoeren in 16 verschillende categorieën. We zijn ervan overtuigd dat we in veel gebieden goed zullen presteren dankzij onze voortdurende inspanningen.

Zo vangen we regenwater op van onze daken en die van onze buren, waarmee we een lokale “spa” creëren in onze binnenduinen als basis voor het voeden van onze planten. Onze bemestingssystemen zijn gesloten, met 100% hergebruik van overtollig water—er gaat niets verloren in onze kassen.

Daarnaast streven we naar 100% biologische gewasbescherming, waarbij we natuurlijke vijanden gebruiken om insecten te bestrijden. We hebben zelfs een Solar (UVC) kanon dat door de kas patrouilleert om andere plagen aan te pakken.

Wij zijn ervan overtuigd dat een volledige Levenscyclusanalyse ons mogelijkheden voor verdere verbetering zal laten zien, en we zetten ons in om de beste rode rozen ter wereld te blijven kweken met minimale impact op het milieu.


Lees alles over de technieken die we gebruiken:

Ontdek de duurzame energiebron van Porta Nova

Toegegeven, als je de Greenroom binnenkomt, lijkt de natuur ver weg. Het eerste dat opvalt is een ingewikkeld stelsel van buizen, dat eerder doet denken aan techniek en innovatie dan aan een duurzame energiebron. Toch past deze ruimte volledig bij ons streven naar een lage ecologische voetafdruk en onze wens om te groeien zonder gebruik van aardgas. Want dit is de plek waar wij de energie vandaan halen voor onze climators. Zo kunnen we de kwekerij op een natuurlijke wijze verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer. Om dit voor elkaar te krijgen dalen we 100 meter af onder de klei van Waddinxveen. Hier is de temperatuur uiterst stabiel en blijft warm water maandenlang warm en koel water maandenlang koel.

Dankzij climators en groene stroom kunnen wij groeien zonder aardgas

Het is inmiddels algemeen bekend dat het gebruik van aardgas leidt tot de emissie van CO2 en dit heeft een directe invloed op het milieu. Porta Nova wil groeien zonder het gebruik van aardgas en dat doen we door gebruik te maken van climators en groene stroom. We kunnen groene stroom inkopen dankzij de aanleg van een 6 km-lange eigen elektriciteitskabel.

Warm en koud water, toegevoerd vanaf 100 meter onder de grond

Om onze kas in de winter te verwarmen, slaan we 100 meter onder de grond warm water op. Dit water wordt opgepompt door de warmtewisselaar in de Greenroom. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de climators, die de kas op precies de juiste temperatuur brengen. Het gekoelde water gaat terug de grond in. In de zomer wordt dit koude water teruggepompt zodat de climators koele lucht de kas in kunnen blazen. Dit zorgt voor een stabiel klimaat waarin we het hele jaar door rozen van een stabiele kwaliteit kunnen garanderen. 

Duurzaam telen
Laagste CO2 voetafdruk per roos

Porta Nova streeft ernaar te kweken zonder fossiel gas te gebruiken. Onze nieuwste kas wordt dan ook op een duurzame manier verwarmd en gekoeld. Ook kopen we CO² in van de haven van Rotterdam, waar het beschikbaar is als restproduct, en gebruiken het in de kas zodat onze rozen nog beter groeien. Dit alles met als doel de laagste Co2 voetafdruk per roos te bereiken.

Warmtewisselaars gebruiken een afzonderlijk circuit

Het water in de warmtewisselaar blijft altijd in een eigen gesloten circuit en wordt uitsluitend gebruikt als energiedrager. Het verwarmde of gekoelde water wordt overgebracht naar de climators in de kas. Dit betekent dat we de balans van het grondwater niet beïnvloeden.

Genoeg voor onszelf en zelfs nog meer

Sharing is caring. We oogsten meer energie dan we nodig hebben en hebben een overschot aan restwarmte, die gebruikt zou kunnen worden om een groot aantal huizen in de omgeving mee te verwarmen. Dit betekent dat we, naast het kweken van onze rode rozen van topkwaliteit, onze omgeving kunnen helpen een beetje groener te worden. 


Porta Nova klaar voor de winter met 100% LED-verlichting voor Top Kwaliteit Red Naomi.

In September 2023 hebben we de installatie van ledverlichting voltooid tot 100%. Porta Nova heeft jarenlang onderzoek gedaan en ledverlichting ontwikkeld met verschillende experts, op zoek naar het ultieme “lichtrecept” voor onze rozen.

Met ledlicht kunt je precies bepalen welke kleuren/straling je gebruikt. Samen hebben we vorig jaar het ultieme spectrum gevonden voor onze rozen. We zijn begonnen met 50% ledlicht in 2022 en hebben de installatie van 100% ledlicht in al onze kassen in september 2023 voltooid.

Traditioneel “Son-T-licht” geeft ook overtollige warmte af, wat led niet doet. In de winter verwarmde die “restwarmte” gedeeltelijk onze kas.

We zijn nu in staat om zoveel warmte in de zomer te “oogsten” met ons Climator-systeem, dat vervolgens 100 meter onder de grond wordt opgeslagen. Zodat we meer dan genoeg duurzame warmte hebben om in de winter te gebruiken, samen met efficiënte ledverlichting.

Dankzij dit speciale ledlicht in combinatie met de warmte van de Climators kunnen we deze winter 40% besparen op verlichtingskosten.

Naast duurzaamheids- en kostenaspecten verwachten we ook dat de productie en kwaliteit nog stabieler worden omdat onze rozen worden gepresenteerd met het perfecte lichtspectrum.

Dankzij ons nieuwe 100% “ledlicht” en ons unieke “Climator systeem”, waarin we de warmte uit de zomer ondergronds opslaan en deze in de winter gebruiken om te verwarmen, zullen we deze winter en voor Valentijnsdag 2025 topkwaliteit rozen kunnen kweken!