Alena Chudopal
Alena Chudopal

Alena Chudopal komt uit Krasnoyarsk, een regio met prachtige landschappen langs de Yenisey rivier in Siberië, Rusland. Alena is een gevestigd bloemkunstenaar en heeft inmiddels twintig jaar ervaring in het vak. Ze is nationaal jurylid voor FLORINT, vicepresident van de Russische nationale bond van bloemisten en het gezicht van het prominente Russische tijdschrift Flowers. Daarnaast is Alena sinds 2017 ook ambassadeur van Flora Fundamentals. We gingen in gesprek met Alena nadat ze prachtig ontwerpen had gemaakt met Porta Nova​ Red Naomi rozen. Deze designs stonden in een recent artikel van Floral Fundamentals, waarin hun Russische ambassadeurs thuis fotosessies deden om verschillende kwekers een steuntje in de rug te geven.

Uw reis in het bloemenvak in een notendop: hoe ontstond uw liefde voor bloemen?
Het begon allemaal tijdens mijn jeugd, op een plek met een kapotte stilstaande trein in de regio Baikal. Ik liep over de steppe vlakbij de wagon en ervoer dat ik het heerlijk vond om ver weg van huis te zijn, omgeven door bloemen. Zo begon mijn passie voor bloemen en reizen.

Hoe vond u het om met Porta Nova Red Naomi rozen te werken?
Ik vond het fantastisch om met Porta Nova Red Naomi rozen te werken! Ze hebben sterke en flexibele stelen, grote bloemen die lang mooi blijven, een luxe fluweelachtig oppervlak, een prachtige textuur en relatief weinig doornen. Bovendien hebben ze een subtiele, delicate, aangename geur. Als bloemist en zakenvrouw vind ik het vooral prettig dat ze goed te vervoeren zijn en lang mooi blijven. Het is absoluut de meest geschikte roos voor winkels en evenementendecoratie.

ONTWERP 1: Blikvanger op rustieke tafel
Als ik naar de oever van de machtige Yenisey rivier ga en een aangespoeld stuk hout zie dat jarenlang door de rivier is meegevoerd, raak ik geïnspireerd om iets organisch te maken. Het luxe fluweelachtige oppervlak van de roos contrasteert met de textuur van hout dat bijna versteend is. Het contrast tussen droog en levendig versterkt de betekenis van de Red Naomi rozen.

Alena porta nova red naomi

Ik heb ook ridderster, look, zijdeplant en monarda gebruikt, evenals een met de naald gebreid canvas van lisdodde met een rode draad, om de kleur van de Red Naomi rozen te benadrukken. De kwastjes aan de uiteinden van het canvas worden gebruikt om de natuurlijke materialen en deze vorstelijke rozen bij elkaar te houden.

Dit design kan bijvoorbeeld worden gebruikt als decoratie voor een eco-bruiloft. In Siberië is het populair om natuurlijke materialen te gebruiken als stenen, takken, drijfhout enz.

ONTWERP 2: Decoratie bruidsauto: een Red Naomi vulkaan
Dit bloemenarrangement symboliseert een vulkanische kloof met een uitbarsting van passie. De bloemen (hertshooi, kruisdistel en Porta Nova​ Red Naomi rozen) zijn speciaal geselecteerd om dit design een mooi contrast te geven. Voor het frame heb ik steekschuim gebruikt en naaitechnieken voor jeans.

Alena - This flower arrangement symbolizes a volcanic fissure with an erupting splash of passion

De statische, alledaagse denim basis contrasteert met de Red Naomi rozen zowel qua kleur als textuur, wat de uitbarsting van passie benadrukt.

Ik heb deze compositie gemaakt voor een stoer en uitgesproken stel. De combinatie van rood en blauw is een provocerend contrast dat perfect past bij een agressieve sportauto. De Red Naomi rozen zijn perfect voor dit soort ontwerpen! Hun glorieuze textuur en verzadigde kleur gaan goed samen met de glans van een auto.

Waardoor laat u zich inspireren?
Ik word geïnspireerd door de natuur van Yenisey Siberië, de machtige taiga, kleine snelle bergstroompjes, hoge kliffen en grote kristalheldere meren met bloemenweides. Siberië is altijd aanwezig in mijn werk. Het zit diep in mijn hart. Ik gebruik graag natuurlijke materialen, dennenappels, dennenhout, lokale wilde bloemen, gebreide elementen.

Hoe ziet de bloemenbranche in Rusland eruit?
Ik geloof dat de bloemkunst in mijn land van hoog niveau is. We zijn allemaal trots op de Russische bloemkunstenaars die verschillende prijzen hebben gewonnen bij internationale wedstrijden. De pandemie heeft de bloemenbranche uiteraard sterk beïnvloed en voor economische verdeling gezorgd. Ik hoop dat alles weer snel terug naar het oude gaat.