Stein Are Hansen floral artist
Stein Are Hansen – The Florist Adventurer

In zijn reis door het florale kunstenaarschap heeft Stein Are Hansen een groot aantal gedenkwaardige momenten beleefd. Maar zijn meest dierbare is toen hij het Interflora World Cup floral design kampioenschap won in 2010. Nipt op de tweede plaats komt het moment dat hij werd geselecteerd als de nieuwe bloemist die verantwoordelijk is voor het decor van de Nobelprijs voor de Vrede. Beide onderscheidingen zijn slechts twee van de vele pluimen op Stein’s hoed; hij won tal van andere prijzen en wordt door vakgenoten in de sector beschouwd als een waar juweeltje in de bloemsierkunst. We hadden een kort gesprek met Stein over een paar ontwerpen die hij onlangs maakte met Porta Nova Naomi rozen voor een Floral Fundamental fotoshoot aan huis.

Wat is je werkfilosofie als bloemsierkunstenaar?

Mijn filosofie is vrij simpel: respecteer het materiaal. Bloemen zijn al perfect wanneer ze in hun oorspronkelijke staat bij de kweker vandaan komen. Het is mijn taak om deze staat te behouden de schoonheid ervan te benadrukken, niet om deze te doen wegvagen. Veel moderne bloemisten manipuleren en mengen hun materiaal tot op het punt dat ik de oorspronkelijke staat van de bloem mooier vind dan de geproduceerde eindproducten.

Hoe is het voor je geweest ten tijde van de pandemie?

Ik heb er gemengde gevoelens bij gehad. Het spreekt voor zich dat alle reizen, waarvan ik er normaal veel maak, volledig van de baan zijn. Maar nieuwe uitdagingen scheppen ook nieuwe kansen. Ik heb al jarenlang dromen en ideeën waarvoor ik nu eindelijk de tijd heb om ze verder uit te pluizen. Zo ben ik op het moment bezig met het creëren van een werkplek voor mezelf in het noorden, op de oude boerderij waar mijn vader woont. Ik ben een grote kas voor mezelf aan het bouwen, een nieuwe werkplaats in de oude schuur. Het is mijn idee om bloemisten van over de hele wereld daar uit te nodigen om lessen te komen volgen en inspiratie op te doen, wanneer de tijd daar weer voor gelegen is. Deze plek ligt in een prachtige omgeving. Het is erg inspirerend om jezelf daarin onder te dompelen, weg van de hectiek van de grote steden. En ik ben ook bezig met een online project, dat zich pas in de eerste stadia bevindt.

Rouge

Stein Are Hansen porta nova Red naomi rouge

Ik zou dit vaasarrangement “Rouge” noemen. Het is behoorlijk stijlvol, met rode fluwelen rozen en struisvogelveren. “Rouge” laat het behoorlijk chique klinken, vind je ook niet?

Rode Perfectie

Stein Are Hansen porta nova Red Naomi roses in glass bowl

Dit concept is vrij typerend voor mijn stijl. Eén soort bloem, simplistisch, goede verhoudingen, een duidelijk concept. Dat is het! Ik heb gewoon een prachtige bloem genomen, de Porta Nova Red Naomi roos, en er een stijlvolle draai aan gegeven. Ik denk dat deze tafelsetting voor bijna iedere gelegenheid kan worden gebruikt, zo lang je maar gek bent op rode rozen. Wat zou je hiervan vinden voor een mooie tafelschikking voor Moederdag, nu we toch in de tijd van het jaar zitten?

Wielvormig boeket

Porta Nova White naomi Stein are Hansen

Het wielvormige boeket behoort al jarenlang tot mijn repertoire. Ik heb de eerste al in 2001 gemaakt. Sindsdien is het concept overgenomen door vele bloemisten met verschillende soorten bloemen, dus heb ik er voor lange tijd niet meer zoveel aandacht aan besteed. Maar toen deze prachtige Porta Nova White Naomi rozen opdoken voor onze Floral Fundamentals fotoshoot in januari, had ik het gevoel dat de bloemen, met hun indrukwekkende lengte en extreem harmonieuze kwaliteit, perfect waren voor deze aanpak. Het idee achter dit ontwerp is dat het boeket zelf als een houder dient. Voor deze foto heb ik dat niet gedaan, maar soms vul ik het midden met lekkernijen, chocolaatjes of iets dergelijks. En één keer heb ik zelfs een rode gemaakt, waarin de binnenkant een klein kussen met een diamanten ring droeg. Mijn klant was er helemaal klaar voor om zijn vriendin ten huwelijk te vragen!