We hebben onlangs samengewerkt met een van onze favoriete bloemkunstenaars, Claudia Tararache van Floraria Anthurium, om het Valentijnsseizoen te vieren met de magie van Porta Nova Red Naomi-rozen. De uitdaging die we haar gaven was om een etalage te maken die voorbijgangers zou aantrekken, maar ook stukken zou bevatten die ze kunnen kopen. Deze creatieve richting rust op het idee dat de bloemenprijzen in deze tijd van het jaar hoog zijn.

Claudia vertelt ons meer over het ontwerpproces en geeft ons ook een interessant inzicht in Dragobete, de Roemeense dag van de liefde. 

Kunt u ons meer vertellen over deze prachtige etalage-ontwerpen met Porta Nova Red Naomi? 

Ons hoofddoel was de voorbijgangers een fotomoment te geven met een geliefde voor het etalage-arrangement van de bloemenwinkel. Geïnspireerd door de maand van de liefde heb ik liefdesharten gemaakt van Cornus Alba Sibirica-takken en deze versierd met prachtige Porta Nova Red Naomi-rozen.

Valentine's Day window display
Het Plan

We dachten aan een groot assortiment decoraties die de liefde vieren, in verschillende formaten voor verschillende budgetten. En als er sprake is van liefde op het eerste gezicht, moeten onze klanten dat bloemstuk ook kunnen kopen.

Hoe heeft u deze Valentijnsdag-uitdaging ervaren?

Ik nam de uitdaging van Porta Nova met open armen aan, want deze prachtige rozen met fluwelen bloemblaadjes zijn een uiting van pure liefde. Ik moest iets bedenken dat daarbij zou passen. Mijn eerste gedachte was om vier 3D-harten te maken: de grootste 150 cm, de middelste 100 cm en twee kleine van 45 cm.

De harten zijn gestructureerd op een metalen frame van 6 mm betonijzer Bari. Ik heb eerst kippengaas op de structuur bevestigd en daarna heb ik de Cornustakken met kettingen vastgebonden. Voor dit arrangement gebruikte ik 1450 Cornustakken en 300 Porta Nova Red Naomi Supra- en Unica-rozen.

Ik bedacht een opstelling voor het grote hart van 150 cm, met een tafel en twee stoelen waar mensen kunnen zitten om foto’s te maken. Een mooi, romantisch decor waar iedereen wordt uitgenodigd om foto’s te maken, die ze vervolgens op sociale media kunnen posten en waarin ze Floraria Anthurium en Porta Nova kunnen taggen. Rond de tafel komt een schikking in de vorm van een cirkel die de eeuwigheid voorstelt. In het midden van de tafel staat een 3D-hart van rozen. Beide ontwerpen zijn geïnspireerd op eeuwige liefde.

Claudia's valentine's day window

Om de ingang van de bloemenwinkel te benadrukken, dacht ik aan een ’tuintje’ van rode rozen, versierd met hartjes van binddraad, wol en hypericum, die per stuk kunnen worden verkocht. Hiervoor heb ik reageerbuizen van 16 cm hoog gebruikt. Om de rozen voldoende te laten hydrateren, heb ik ze ingekort tot ongeveer 20 cm. De buizen moeten dagelijks worden gecontroleerd en indien nodig met water worden bijgevuld. Onder de rozen gebruikte ik mos en andere decoraties. We maakten verschillende arrangementen van Red Naomi-rozen en plaatsten die in de etalage, met als hoofddoel klanten aan te trekken en onze verkoop te verhogen. Het mooie van deze opstelling is dat hij volgend jaar weer gebruikt kan worden, omdat de Cornustakken zo mooi drogen.

Hoe zou je Valentijnsdag in Roemenië beschrijven en wat is het verschil met Dragobete?

Roemenen hebben het geluk dat ze twee keer in dezelfde maand de liefde kunnen vieren. We hebben Valentijnsdag op 14 februari en Dragobete, de traditionele Roemeense dag voor geliefden, op 24 februari. In Roemenië moesten Dragobete en Valentijnsdag een manier vinden om samen te bestaan. Sommige mensen vieren Dragobete, anderen Valentijnsdag. Het belangrijkste verschil is dat Dragobete ook wordt gevierd door mensen die single zijn. Februari is inderdaad de maand van de liefde.

Kunt u ons meer vertellen over Dragobete?

In de Roemeense mythologie was Dragobete een jonge god, de beschermheilige van de liefde. Hij wordt vaak geassocieerd met Cupido uit de Romeinse mythologie en Eros uit de Griekse mythologie. Hij stond erom bekend dat hij zich niet bemoeide met mensen, maar dat hij mensen er wel aan herinnerde om altijd de liefde te vieren. Dragobete was half mens (zoon van Dochia) en half engel, mooi en onsterfelijk. Zijn afbeelding wordt geassocieerd met de komst van de lente. Hij is ook de beschermheilige van de vogels; de feestdag is verbonden met de wedergeboorte van de natuur. De jongens dragen speciale kleding en bieden meisjes boeketjes bloemen aan, plus een kus. ’s Nachts maakten ze vreugdevuren waar ze omheen gaan zitten om tot in de ochtend met elkaar te praten.