Ontdek de duurzame energiebron van Porta Nova
Toegegeven, als je de Greenroom binnenkomt, lijkt de natuur ver weg. Het eerste dat opvalt is een ingewikkeld stelsel van buizen, dat eerder doet denken aan techniek en innovatie dan aan een duurzame energiebron. Toch past deze ruimte volledig bij ons streven naar een lage ecologische voetafdruk en onze wens om te groeien zonder gebruik van aardgas. Want dit is de plek waar wij de energie vandaan halen voor onze climators. Zo kunnen we de kwekerij op een natuurlijke wijze verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer. Om dit voor elkaar te krijgen dalen we 100 meter af onder de klei van Waddinxveen. Hier is de temperatuur uiterst stabiel en blijft warm water maandenlang warm en koel water maandenlang koel.
Dankzij climators en groene stroom kunnen wij groeien zonder aardgas
Het is inmiddels algemeen bekend dat het gebruik van aardgas leidt tot de emissie van CO2 en dit heeft een directe invloed op het milieu. Porta Nova wil groeien zonder het gebruik van aardgas en dat doen we door gebruik te maken van climators en groene stroom. We kunnen groene stroom inkopen dankzij de aanleg van een 6 km-lange eigen elektriciteitskabel.
Warm en koud water, toegevoerd vanaf 100 meter onder de grond
Om onze kas in de winter te verwarmen, slaan we 100 meter onder de grond warm water op. Dit water wordt opgepompt door de warmtewisselaar in de Greenroom. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de climators, die de kas op precies de juiste temperatuur brengen. Het gekoelde water gaat terug de grond in. In de zomer wordt dit koude water teruggepompt zodat de climators koele lucht de kas in kunnen blazen. Dit zorgt voor een stabiel klimaat waarin we het hele jaar door rozen van een stabiele kwaliteit kunnen garanderen.
Laagste o2 voetprint per roos
Porta Nova streeft ernaar te kweken zonder fossiel gas te gebruiken. Onze nieuwste kas wordt dan ook op een duurzame manier verwarmd en gekoeld. Ook kopen we CO² in van de haven van Rotterdam, waar het beschikbaar is als restproduct, en gebruiken het in de kas zodat onze rozen nog beter groeien. Dit alles met als doel de laagste Co2 voetafdruk per roos te bereiken.
Warmtewisselaars gebruiken een afzonderlijk circuit
Het water in de warmtewisselaar blijft altijd in een eigen gesloten circuit en wordt uitsluitend gebruikt als energiedrager. Het verwarmde of gekoelde water wordt overgebracht naar de climators in de kas. Dit betekent dat we de balans van het grondwater niet beïnvloeden.
Genoeg voor onszelf en zelfs nog meer
Sharing is caring. We oogsten meer energie dan we nodig hebben en hebben een overschot aan restwarmte, die gebruikt zou kunnen worden om een groot aantal huizen in de omgeving mee te verwarmen. Dit betekent dat we, naast het kweken van onze rode rozen van topkwaliteit, onze omgeving kunnen helpen een beetje groener te worden.