De wereld van de bloemsierkunst stond op om voor Gábor Nagy te applaudisseren toen hij in 2017 zowel het Hongaarse bloemenkampioenschap als de Eurofleurs-wedstrijd in België won. Het bereiken van deze indrukwekkende prestatie in 2017 bleek een lang gekoesterde droom die uitkwam voor Gábor.

Gábor Nagy
Gábor Nagy

In gesprek met Porta Nova vertelt Gábor meer over zijn reis in bloemdesign, wat zijn kunst inspireert, en meer over enkele indrukwekkende ontwerpen die hij met onze Red Naomi- en White Naomi-rozen heeft gemaakt tijdens de fotoshoot van het October Floral Fundamentals magazine voor thuisblijvers.

Ontwerp 1 – Verbinding

connection headpiece red naomi design by Gábor Nagy

Ik heb het rozen hoofdstuk gemaakt van een draadbasis die op maat is gemaakt op de hoofdvorm van het model met behulp van de decoratiedraad. Daarna bedekte ik het met een dunne stof. Ik plakte de roosknop van Porta Nova Red Naomi op de bovenkant van het hoofdstuk en daarna plakte ik de bloembladen van de andere Red Naomi-rozen om een ​​”grote roos” te maken en het hele oppervlak van het hoofdstuk te bedekken. Ik denk dat het rozen hoofdstuk het meest geschikt is voor een bruidsfotoshoot met een bruid die dapper genoeg is om iets anders te dragen dan een klassiek hoofddeksel.

Ontwerp 2 – Diepe emoties

Deep emotions bouquet by Gábor Nagy

Voor het rode boeket heb ik een hartvormige basis gemaakt met draad. Daarna heb ik kleine bosjes gemaakt van de gedroogde Stypa en deze aan de basis bevestigd om een ​​hartvorm te creëren. Daarna voegde ik twee Porta Nova Red Naomi -roosknoppen toe en begon ik Anthuriums, Talinum en Limonium toe te voegen. Ik heb dit gemaakt met behulp van een eenvoudige techniek voor het maken van spiralen. Het rode boeket is een perfecte keuze voor Valentijnsdag.

Ontwerp 3 – Ijzige momenten

Voor het winterboeket heb ik met ijzerdraad een bolvorm gemaakt, maar de bovenkant heb ik leeg gelaten. Ik bedekte deze met Asparagus en bespoot ze met kunstsneeuw. Daarna begon ik de bloemen toe te voegen, waaronder Porta Nova White Naomi-rozen, Lisianthus, Alstroemeria en Astilbe. Ik heb de techniek van het maken van een spiraalboeket gebruikt bij het maken van dit ontwerp. Het winterboeket kan een goede keuze zijn voor iedereen die een boeket wil dat de winter en de feestdagen mooi weerspiegelt door zijn sneeuwachtige look.

Porta nova White naomi Frosty moments by Gabor Nagy

Hoe ben je in de bloemsierkunst terechtgekomen?

Mijn liefde voor bloemsierkunst begon in mijn jeugd toen ik 12 jaar oud was. In die tijd runden mijn ouders onze bloemenwinkel en ik begon daar voor en na school te werken. Ik had na de middelbare school dokter willen worden, maar ik ben van gedachten veranderd omdat het bloemistenvak mij meer aantrok dan de medische wereld.

Vertel ons over uw ervaring in kampioenschappen bloemsierkunst.

Mijn wedstrijdcarrière begon nadat mijn moeder vijf jaar geleden haar Master Florist-examen had afgelegd in Hongarije. Ze begon deel te nemen aan wedstrijden en ik volgde al snel in haar voetsporen. Van jongs af aan heb ik meegedaan aan meerdere competities en heb ik alle Hongaarse competities waaraan ik heb deelgenomen als eerste of tweede afgerond. Ik ben een autodidactische bloemsierkunstenaar. Ik nam deel aan wedstrijden zonder enige formele opleiding in bloemsierkunst, maar slaagde erin om de categorie volwassenen van de Hongaarse kampioenschappen bloemsierkunst te winnen voordat ik mijn diploma behaalde in 2017. Ik vertegenwoordigde ook Hongarije op de Eurofleurs in België in hetzelfde jaar. Dit was een fantastische ervaring voor mij en ik koester de mooie herinneringen die ik daaraan overgehouden heb. In 2019 behaalde ik de tweede plaats bij de Fusion Flowers International Designer of the Year-wedstrijd 2018. Mijn volgende wedstrijd is de Europa Cup, waar ik Hongarije zal vertegenwoordigen. Naast wedstrijden geef ik ook workshops en demonstraties in Hongarije en in het buitenland.

Hoe heeft uw deelname aan kampioenschappen u geholpen bij het ontwikkelen van uw carrière?

Florale kampioenschappen hebben mij veel ervaringen opgeleverd. Wedstrijden zijn altijd een goede uitdaging voor elke bloemist. Door wedstrijden gaan we anders denken. Hierdoor ervaren we nieuwe dingen en krijgen we de kans om een ​​‘nieuwe’ kant van onze kunst te laten zien. Deelnemen aan wedstrijden kan veel helpen om de carrière van een bloemist te ontwikkelen omdat ze hun stijl, kennis en ideeën in het vak kunnen laten zien. Door mijn resultaten in wedstrijden voor bloemsierkunst ben ik bekend geworden in Hongarije, in heel Europa en daarbuiten. Hierdoor heb ik steeds meer uitnodigingen gekregen om mensen t inspireren.

Wat inspireert jouw kunst?

Dat is een lastige vraag. Er zijn veel dingen die mij inspireren voor het maken van mijn kunst. Naast bloemsierkunst houd ik mij bezig met beeldende kunst. Als ik hiermee bezig ben doe ik vaak inspiratie op voor mijn bloemisterijwerk. Maar er zijn natuurlijk veel meer andere inspiratiebronnen, zoals muziek, mode, architectuur, dans of natuur.

Wat zijn enkele van de hartverwarmende verhalen die uit Hongarije kwamen tijdens deze uitdagende pandemieperiode?

Een verhaal dat me opviel, was toen Hongaarse telers en bloemisten bloemen naar ziekenhuizen in het hele land stuurden om de doktoren en verpleegsters te bedanken voor hun harde werk in deze uitdagende periode.

Is er nog iets dat u zou willen toevoegen?

Ik wil mijn moeder hartelijk bedanken. Zij heeft mij bijgestaan ​​bij de voorbereidingen voor deze fotoshoot. Ook een grote dank aan Floral Fundamentals voor het kiezen van mij om deel te nemen aan deze thuisshoot. Een speciaal bedankje aan alle kwekers voor hun prachtige bloemen die voor de fotoshoot zijn aangeboden. Grote dank ook aan mijn fotograaf Bálint Rádi en mijn model Rebeka Orsolya Király.

Model: Rebeka Orsolya Király
Fotografie: Bálint Rádi